Skip to content

Slovenija nakon više od godine dana dobila novu veleposlanicu SAD-a

U Sloveniju je u ponedjeljak doputovala Lynda C. Blanchard, novoimenovana veleposlanica SAD-a koju je na prijedlog predsjednika Donalda Trumpa potvrdio Kongres, čime završava razdoblje od preko godine dana u kojem su interese SAD-a u Ljubljani predstavljali privremeni otpravnici poslova.

Blanchard je prilikom dolaska na ljubljanski aerodrom izjavila da se veseli budućoj suradnji sa slovenskom vladom i jačanju partnerstva Washingtona i Ljubljane.

Pred odlazak u Sloveniju Blanchard se susrela i s američkom prvom damom Melanijom Trump koja je rodom iz Slovenije.

Lynda Blanchard je majka sedmoro djece, od kojih je četvero posvojila u inozemstvu, ima diplomu iz matematike i računarstva, a istakla se i na međunarodnom planu djelujući u humanitarnim organizacijama i zakladama, prenose slovenski mediji.

U Sloveniji će naslijediti bivšeg veleposlanika Brenta Hartleyja čiji je trogodišnji mandat zaključen u srpnju prošle godine.

Blanchard nije karijerna diplomatkinja State Departmenta, nego je na mjesto veleposlanice imenovana zbog veza s predsjednikom i strankom na vlasti i donacija u njihovoj kampanji, pišu slovenski mediji.

Takvi se nekarijerni diplomati običnu šalju u države s kojima nema posebnih problema, navodi agencija STA.

AUTOR: Hina