Od početka godine u Dubrovniku je registrirano 837 tisuća turističkih dolazaka – 17 posto više nego u istom razdoblju lani te blizu 2,5 milijuna noćenja ili 7 posto više

Prema prijavama i odjavama turista u sustavu eVisitor, protekloga ih je vikenda u Dubrovniku boravilo blizu 26 tisuća – 5 posto manje nego u ovo doba lani, a najbrojniji su iz Velike Britanije, Francuske, SAD-a, Italije, Španjolske, Njemačke, Irske, Norveške, Nizozemske i Australije.

Od početka godine registrirano je 837 tisuća turističkih dolazaka – 17 posto više nego u istom razdoblju lani te blizu 2,5 milijuna noćenja ili 7 posto više.

Britanci, Amerikanci, Nijemci i Francuzi predvode kumulativnu dubrovačku turističku rang-ljestvicu.

Na Kvarneru isti broj gostiju kao lani, noćenja 1% manje

Smanjenje broja noćenja se, kako je rekla na konferenciji za novinare, odnosi mahom na smještaj niže kategorije, dok kvalitetniji smještajni kapaciteti ostvaruju rast.

U prvih sedam mjeseci na području Primorsko-goranske županije bilo je 1,72 milijuna turističkih dolazaka, a ostvareno je 9,9 milijuna noćenja ili 90 tisuća manje nego u istom razdoblju 2018. godine. No, u usporedbi s istim razdobljem 2017. godine noćenja je u ovoj godini više za dva posto, a u usporedbi s 2016. čak 18 posto više, navela je Irena Peršić Živadinov.

“Godinama smo imali velik rast, pa je ove godine uspjeh bio zadržati se na razini odličnih rezultata prošle godine”, kazala je. U srpnju je broj dolazaka u odnosu na prošlogodišnji srpanj pao za tri posto, a dva posto u noćenjima.

Peršić-Živadinov kaže da se Kvarner ne razvija kao destinacija masovnog turizma i da same brojke povećanja dolazaka i noćenja iz godine u godinu ne mogu biti jedini cilj. “Nije smisao imati preveliko opterećenje na prometnice ili infrastrukturu, nego pronaći idealan model razvoja koji će zadovoljiti turiste, stanovništvo te donositi prihod od kojeg se može živjeti”, rekla je ona.

Od početka godine do kraja srpnja najsnažniji rast dolazaka i noćenja imalo je riječko područje, s osam posto rasta dolazaka i 18 posto noćenja. Peršić Živadinov je podacima ilustrirala povezanost kvalitete smještaja s ostvarenim rezultatima, navodeći da je u tom razdoblju u objektima obiteljskog smještaja s pet zvjezdica rast turističkog prometa bio 37 posto, a u onima s četiri zvjezdice devet posto.

Istovremeno je, kako je rekla, u objektima s najmanje zvjezdica ostvaren pad prometa, a slično je i u hotelima te kampovima. “Gosti sve više biraju novi, bolji smještaj i spremni su više platiti”, rekla je. 

Jedrenje u Opatiji – Autor Mislav Deželić
Najnoviji podaci iz srpnja o zagrebačkom turizmu su u padu. Broj dolazaka manji je za 2 % u odnosu na lanjski srpanj. No, broj noćenja je na istoj razini, odnosno 287 052 što u Zagrebačkoj turističkoj zajednici smatraju vrlo dobrim pokazateljom.

Turista je bilo manje, ali u Zagrebu su duže boravili. Najviše turista stiglo je iz SAD-a, Koreje, Njemačke, Španjolske i Francuske. Turistička zajednica Grada Zagreba izvijestila je da je u srpnju bilo 158 348 turista, što je oko 3 000 manje nego lani u isto doba.

Ako se pogleda cijelo razdoblje od početka godine do kraja srpnja broj dolazaka je veći za 3 %, a broj noćenja veći je za 4 %. Zagreb je od početka godine do kraja srpnja posjetilo 769 452 turista, piše radio.hrt