Biskup Košić u Međugorju: Opstali smo u Hrvatskoj i BiH zbog pouzdanja u Boga i Marijina zagovora

Četvrtoga dana 30. festivala mladih u Međugorju, u nedjelju 4. kolovoza poldanju misu u prepunoj crkvi Sv. Jakova predvodio je sisački biskup Vlado Košić koji je kazao da ima bratski osjećaj povezanosti sa svim hodočasnicima koji su pristigli iz osamdeset zemalja svijeta. Među hrvatskim hodočasnicima nalaze se i mladi, njih oko 300 predvođeni sedmoricom svećenika, iz Sisačke biskupije.

U propovijedi biskup je rekao kako ga ovaj festival podsjeća i na Taize i na Cenacolo, na čijim je susretima više puta sudjelovao, ali ovaj u Međugorju ima još jednu značajku, a to je tiha i skrivena nazočnost Blažene Djevice Marije. „Nju se gotovo ne spominje, odnosno malo ju se spominje jer je sve usmjereno Isusu, našem Gospodinu, ali to je upravo najbolje: Marijina uloga i jest da nas dovede k Isusu. Ona se tada rado izgubi, pa premda je tu, postane nevidljiva jer njezina je sreća što smo mi našli Isusa. Veoma me veselilo da smo svako jutro započinjali molitvom Duhu Svetome. Današnja nam čitanja govore kako je potrebno svakom čovjeku pronaći Boga, radost i smisao života. Propovjednik u prvom čitanju gotovo pesimistično zaključuje da je ljudski život često ‘ispraznost nad ispraznošću, sve je ispraznost’. Čovjek se umnogome trudi oko onoga što na kraju života ostavlja, a često se ne trudi dovoljno oko onoga što je vječno i što mu je jedino potrebno. Molimo se ovdje Mariji za pomoć da uvijek i u svemu pronađemo onoga koga treba slijediti, kako kaže i geslo ovog Mladifesta“, potaknuo je mons. Košić.

Biskup je rekao i kako su hodočasnici iz čitavog svijeta došli u Međugorje na ovaj festival da bi učili kako hoditi za Isusom i s Isusom, kako ga slijediti kao njegovi učenici. „Ovdje smo kao dio ovog zajedništva, kao pripadnici hrvatskog naroda. I to nam je Božji dar na koji trebamo biti ponosni i Bogu zahvalni. Opstali smo kroz stoljeća u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini samo zato što se naš narod uzdao u Boga i zagovor Presvete Bogorodice Marije. I samo tako ćemo i u buduće opstati i kao narod i kao pojedinci. Ja želim pred svima zahvaliti našim Marijinim legionarima koji su se žrtvovali za sve mlade u mojoj biskupiji. Neka u svima nama jača svijest da smo vojnici u službi Marije, da nam ona pomaže boriti se za Krista, svjesni svih naših slabosti, ali pouzdajući se jedino u Gospodina, ni u što drugo. Blaženi Alojzije Stepinac veoma je štovao Mariju i rado joj se molio. Preveo je prvi molitvenik s francuskog na hrvatski pod imenom Krunica, a često je molio upravo molitvu ružarija tj. krunicu. On je rekao da će naš hrvatski narod sačuvati jedino sveta katolička vjera, ništa drugo! A roditeljima je u svojoj oporuci poručio: Ostavite svojoj djeci katoličku vjeru jer ako budu imali vjeru imat će sve, a ako bi imali ne znam kakvo blago, a bez vjere to im ništa ne bi vrijedilo“, zaključio je biskup Košić. MEĐUGORJE (IKA)