‘Ako SAD prijeđe granicu, imat ćemo odgovor. Svijetu prijeti kaos u kojemu nema nikakvih pravila ni zakona’

Vladimir Putin u ponedjeljak je pozvao Sjedinjene Države na “ozbiljan dijalog” o sigurnosti kako bi se “spriječio kaos” pošto je Washington 2. kolovoza istupio iz ugovora o zabrani nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) i upozorio na opasnost od “neograničene utrke u naoružavanju”

– Kako bi se spriječio kaos u kojemu nema nikakvih pravila, granica ni zakona, moramo još jednom razmisliti o svim mogućim opasnim posljedicama i pristupiti ozbiljnom dijalogu bez nejasnoća – istaknuo je Putin u izjavi koju je objavio Kremlj.

Ujedno je upozorio da će Rusija biti “prisiljena” proizvoditi nove rakete zabranjene po INF-u, pošto su Washington i Moskva istupili iz tog dokumenta potpisanog u vrijeme hladnog rata.

– Rusija će biti prisiljena početi razvijati rakete istovjetne američkima – navodi se u priopćenju ruskog predsjednika koji je ministarstvima obrane i vanjskih poslova te obavještajnim službama naredio da “pomno” prate inicijative Washingtona na tom polju, upozorivši da će Moskva “samo uzvraćati” na njih.

Rusija je u ponedjeljak najavila da će poduzeti mjere za svoju obranu ako SAD odluči razmjestiti nove raketne sustave u Japanu ili šire u u Aziji. Nakon što je američki ministar obrane Mark Esper rekao da podržava razmještanje raketa u Aziji, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov izjavio je da Rusija ne želi biti uvučena u trku u naoružanju s Washingtonom, ali da će odgovoriti na sve prijetnje.

– Ako započne razmještanje novih sustava SAD-a u Aziji, onda će, kao odgovor na te prijetnje, biti poduzeti odgovarajući koraci za protutežu tim akcijama – rekao je.

Ugovor o zabrani nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) potpisali su 1987. tadašnji američki predsjednik Ronald Reagan i čelnik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov.

On objema stranama zabranjuje da u Europi postavljaju projektile kratkog i srednjeg dometa između 500 i 5500 km kako ne bi mogle izvesti brz nuklearni napad.

SAD se već povukao iz sličnog bilateralnog ugovora s Rusijom, Ugovora o antibalističkim projektilima (ABM), početkom 2000-ih, tvrdeći kako mora razvijati protubalističku obranu od “odmetničkih” država kao što su Iran i Sjeverna Koreja.

Europa strahuje da bi raskid INF-a mogao potaknuti novu utrku dviju velesila u naoružavanju. AUTOR: Hina