Skip to content

Rijeka 2020 objavila Natječaj za najbolji zaboravljeni kuharski recept

Recepte će odabrati poznati chefovi Stevo Karapandža i Srđana Jevtić, a najbolji će se pretvoriti u vrhunska jela koja će se moći kušati na Porto Etno festivalu

Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture objavila je, ususret ovogodišnjem Porto Etno festivalu, Natječaj za najbolji zaboravljeni kuharski recept i poziva sve zaintereirane da prijave recepte na natječaj i pomognu u prikupljanju zaboravljenih recepata i kulinarskih običaja. Prijaviti se mogu recepti cijelog svijet

 U žiriju za odabir recepata bit će između ostalih poznati chefovi Stevo Karapandža i Srđana Jevtić, a najbolji će recepti oživjeti i pretvoriti se u vrhunska jela koja će se pripremiti i moći kušati na festivalu Porto Etno u petak 6. rujna 2019. godine na Trgu 128 brigade.

Kultura i prehrambeni običaji neprekidno se mijenjaju, putujući prožimaju, sjedinjuju i razdvajaju. Upravo je zato cilj natječaja prisjetiti se zaboravljene kulinarske povijesti sakupljajući zaboravljene okuse, mirise, recepte, sastojke, načine čuvanja, pripremanja, posluživanja i objedovanja hrane. Na natječaj se mogu javiti fizičke osobe iz cijelog svijeta, a prikupljeni recepti postat će osnova za Riječki arhiv svjetske kulinarske memorije.  Uz zaboravljene recepte poželjno je poslati fotografiju, a u prijavi treba navesti naziv jela, kako ste saznali za recept, detaljan opis pripreme i posluživanja hrane uz popis potrebnih namirnica.

Porto Etno – festival svjetske glazbe i gastronomije održat će se u Rijeci od 6. do 8. rujna 2019. na tri različite lokacije (Trg 128 brigade/Trg riječke rezolucije, HNK Ivana pl. Zajca i riječka placa), a ovogodišnje treće izdanje ugostit će više od 100 izvođača poput Boban Marković Orkestra, BaBa ZuLe, Acid Araba i Ive Bittove dok će posjetitelji moći probati jela čak 20 svjetskih kuhinja koje će pripremati udruge nacionalnih manjina Rijeke i Primorsko-goranske županije kao i Riječani i Riječanke porijeklom iz cijelog svijeta.

Detalje o načinu prijave potražite na linku https://rijeka2020.eu/natjecaj-za-najbolji-zaboravljeni-kuharski-recept/. Rok za prijavu na ovaj natječaj je najkasnije do 20. kolovoza 2019. godine do 23:59 sati.

Pobjednici natječaja bit će nagrađeni noćenjem za dvije osobe u JADRAN HOTELI D.D, večerom za dvije osobe u restoranu Hotela Continental i poklon-paketom s prehrambenim proizvodima.

Više o trećem Porto Etno festival potražite na linku http://rijeka2020.eu/projekti/porto-etno/

Nela Simić