TOUR DE FRANCE Dvadeseta etapa skraćena na samo 59.5km

Pretposljednja, 20. etapa ovogodišnjeg izdanja najveće svjetske biciklističke utrke “Tour de Francea” skraćena je s predviđenih 130 na samo 59.5 kilometara zbog oštećene ceste i loših vremenskih uvjeta koji su najavljeni, objavili su organizatori

Prema prvotnoj zamisli, u 20. etapi vozači su trebali prijeći put od Albertvillea do vrha uspona na Val Thorens preko prijevoja Cormet de Roseland. No, s obzirom na loše vrijeme i opasnost od odrona, taj 20-kilometarski uspon i spust s njega su izbačeni s trase pa će vozači krenuti izravno iz Albertvillea prema Val Thorensu.

“Tijekom tuče se na spustu s Cornet de Roselanda pojavilo nekoliko odrona kamenja, a jedan je toliko oštetio cestu da je ona postala neprohodna. Stoga je jedino rješenje bilo izbaciti taj uspon s rute”, izjavio je direktor utrke Christian Prudhomme.

Osim oštećene ceste, organizatore je na skraćivanje predviđene rute navela i vremenska prognoza u kojoj je izdano “narančasto upozorenje” zbog moguće oluje u pokrajini Savoji u subotu.

Nova ruta 20. etape u svom profilu ima samo jedan uspon, no on je dugačak čak 33.4 kilometra tijekom kojih će se vozači uspeti sa 500 metara nadmorske visine do cilja koji je na 2365 metara iznad razine mora.

Vremenske neprilike utjecale su i na rasplet 19. etape vožene u petak koja je morala biti prekinuta nakon 89 od predviđenih 126.5 kilometara zbog tuče koja je pala neposredno prije no što su vozači morali krenuti na posljednji uspon dana prema Tignesu te tako u potpunosti učinila cestu neprohodnom.

Uoči 20. etape, koja će započeti u 14.30 sati, u vodstvu je Kolumbijac Egan Bernal (INEOS) sa 48 sekundi prednosti u odnosu na drugog Francuza Juliana Alaphilippea (Deceuninck-QuickStep), odnosno 1:16 minuta ispred trećeg momčadskog kolege i prošlogodišnjeg pobjednika Britanca Gerainta Thomasa (INEOS). 

Autor: Hina