Održana je likovna kolonija Zajednice Talijana “Dante Moslavina” – LA VITA È BELLA

U Kutini je 20. srpnja održana je 1. likovna kolonija Zajednice Talijana DANTE MOSLAVINA u suradnji sa slikarima PULS-a “Moslavački štrk”

Za posebno ozračje likovne kolonije LA VITA È BELLA pobrinuli su se članovi i prijatelji Udruge Talijana Dante Moslavina koji su prostor ovog kulturnog događanja pretvorili u Italiju u malom.

Zajednica Talijana Dante Moslavina osnovana je 1998. godine sa svrhom očuvanja i razvoja nacionalnog, kulturnog i lingvističkog identiteta Talijana na području Sisačko-moslavačke županije. Članovi Zajednice uvelike doprinose razvoju grada Kutine organizirajući mnogobrojne sportske, obrazovne, kulturne i društvene aktivnosti tijekom svih godina djelovanja.

Uspješna prijateljska suradnja Zajednica Talijana Dante Moslavina i PULS-a “Moslavački štrk” primjer je dobro susjedskih odnosa i želje za unaprjeđivanjem kvalitete života te razvoja likovne kulture.

Likovnu koloniju ŽIVOT JE LIJEP otvorio je gradonačelnik Kutine, Zlatko Babić, koji je dao potporu radu Zajednice Talijana Dante Moslavina, a slikarima PULS-a “Moslavački štrk” poželio uspješan rad na koloniji u Kutini. Događaj su posjetili i gradski vijećnik Ivica Glibo te pomoćnica pročelnika Odjela za društvene djelatnosti Kornelija Marošević.

Gosti i posjetitelji likovne kolonije, koja je odisala u retro izdanju, uživali su u talijanskom ambijentu, a umjetnici su likovno pričali priču o ljepotama domovine predaka domaćina. Dodatna motivacija slikanju i druženju je predivno “talijansko” okruženje uz poznate gurmanske delicije i kancone kojima su domaćini oplemenili kulturno događanje.

Sudionici likovne kolonije LA VITA È BELLA su: DAJANA BUDOVAC, MARIJA BOŽIĆ, ZLATA BENČEC, BORISLAV TUTIĆ, BRANKA VRBANIĆ, DIJANA MLINARIĆ DAIĆ, DANIJELA MAKOŠ REPAJA, JELENA SREDNOSELEC, ŽELJKO BREKA, ŽELJANA KOLJANIN, JOSIPA BENAC, JASNA MIHALIĆ, KORNELIJA MAROŠEVIĆ, DUBRAVKA PEGAN, MARIJA MILOŠEVIĆ, DUBRAVKA MIJATOVIĆ, MARIJA TOKIĆ, VESNA MAJSTOROVIĆ, MARIJA SILADI JAMBREŠIĆ i MARIJA PUKEC ŽIGIĆ

Lijepo vrijeme i dobra priprema doprinijeli su opuštenoj i ugodnoj atmosferi koja je inspirativno i sadržajno utjecala na sve sudionike, a posebice na umjetnike koji su svojim raznovrsnim likovnim pristupom oslikali priču o talijanskoj emigraciji, kulturnoj i povijesnoj baštini te njihovoj bogatoj tradiciji.

Slike s kolonije ostat će u Zajednici i biti će izložene u njihovom prostoru, u Hebrangovoj ulici u Kutini, gdje ih građani mogu svakodnevno pogledati.

Autorica: Marija Pukec Žigić