Tradicija prošlosti – potreba budućnosti

VOLODER – I ove će godine 5. kolovoza na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, prema već uhodanoj tradiciji, jahači Udruge arapskih konja “Moslavina” iz Volodera, u 23-toj godini poznatog maratona, u spomen žrtvama Domovinskog rata pod pokroviteljstvom Grada Popovače uzjahat svoje konje.

Željko Petters predsjednik Udruge i veteran tog jedinstvenog hrvatskog jahanja priopćio je kako je za tu šestodnevnu zahtjevnu misiju Sisačko-moslavačkom i Zagrebačkom županijom izbor pao na šest konjanika. Konjanici će se prisjetiti početnih maratona.

Godine 1999. godine srdačno su pozdravljeni u Zagrebu, stoga će uz 20-tu obljetnicu tog nezaboravnog događaja ovogodišnje središnje mjesto okupljanja 8. kolovoza u 11 sati biti zagrebački Trg bana Josipa Jelačića. Jašući uz Medvedgrad, znamenitosti Zagreba, među kojima i spomenik kralju Tomislavu poklonit će se i Stjepanu Radiću uz njegov spomenik. Inače, poznati vođa hrvatskog naroda upravo je tog dana 1928. godine preminuo od zadobivenih rana zločinačkog atentata u beogradskom parlamentu.

Maraton bez dvojbe potvrđuje kako opravdano nosi slogan Tradicija prošlosti – potreba budućnosti.

Konjanici su u dosadašnjih 159 dana Hrvatskom – od Belog Manastira do Umaga, od Vukovara do Dubrovnika, Gradišćem u Mađarskoj i Austriji te posavskim dijelom BiH projahali 11.800 kilometara.

Nositelji projekta su: Udruga arapskih konja Moslavine Voloder. Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Ogranak Kutina i Ogranak Matice hrvatske u Kutini.

Autorica Matea Jalžečić

Pixabay photo