Schönbergov Pierrot Lunaire i praizvedba Jelaskine komorne opere u nastavku ovoljetnih OGV

Nakon koncerta otvaranja sa Suppeovom Missom Dalmaticom, 44. osorske glazbene večeri nastavljuju kročiti glazbenim repertorarima, posebice moderne i suvremene glazbe

S tim ciljem na festival dolazi ansambl Cantus, jedini hrvatski sastav specializiran za izvedbe suvremene klasike. Na prvom će im se koncertu, u nedjelju 21. srpnja, pridružiti švicarska sopranistica Christiane Boesiger, pod ravnanjem maestra Ivana Josipa Skendera, u izvedbi antologijskog djela 20. stoljeća „Pierro Lunaire“ Arnolda Schönberga te kratke komorne komade Johanna Straussa u obradama skladatelje Druge bečke škole, Weberna i Berga. Isti će koncert započeti izvedbom djela “Nokturno” mladoga skladatelja Franje Klinara, a riječ je o narudžbi osorskog festivala.

Dva dana kasnije, 23. srpnja, na programu je još jedna praizvedba, i to komorne opere u osam slika Olje Jelaske “U traganju za plavom pticom”, prema libretu Sanje Ivić. Ansamblu se u ovoj izvedbi priključuje niz domaćih opernih pjevača nekoliko generacija, Lidija Horvat-Dunjko, Tanja Ruždjak, Matija Meić, Irma Dragičević, Martina Menegoni, Toni Nežić i Siniša Galović. Ulogu u operi tumačit će i članovi osorsko-lošinjske klape Čikat, a izvednom će ravnati maestro Berislav Šipuš.

black and white bones GIF
giphy