Otvorena izložba Zorice Majnarić u atriju Likovne galerije Križevci / foto, video

U atriju Likovne galerije Križevci, 15. srpnja, uz veliki broj prijatelja i ljubitelja likovne umjetnosti ovorena je prva samostalna izložba slikarice dr. Zorice Majnarić

Nazočne je najprije pozdravila i obratila im se gospođa Tea Hatadi, ravnateljica Gradskog muzeja Križevci te istakla da je izložba dio Križevačkog likovnog ljeta.

Zorica Majnarić svoje slikarske afinitete posebno je ispoljila pred kraj radnog vijeka, a naročito odlaskom u mirovinu. Zoričin odabir nije mogao biti bolji: slikanje na najbolji mogući način ispunjava čovjeka i odvodi ga u jedan drugi svijet…

O umjetnici i njenim likovnim ostvarenjima govorio je prof. Zoran Homen, koji je napisao i predgovor u katalogu izložbe istakavši:

– I kad smo mislili da znamo sve o svojim dragim prijateljima onda otkrijemo da postoji još nešto čime nas iznova obraduju. Upravo je to učinila Zorica Majnarić ovom svojom prvom samostalnom izložbom. Vjerujem da mnogi njeni znanci i školski kolege nisu mogli ni zamisliti da će Zorica jednog dana ispoljiti svoje slikarske afinitete. Upravo se to dogodilo pred kraj njenog radnog vijeka, a naročito odlaskom u zasluženu mirovinu. To je vrijeme kada čovjek odabire kako će aktivno provoditi dane kada prestane ići na redoviti posao i kada tu nastalu prazninu treba nekako ispuniti. Zoričin odabir nije mogao biti bolji: slikanje na najbolji mogući način ispunja čovjeka i odvodi ga u jedan drugi svijet, svijet u kojem vladaju neke druge zakonitosti i u kojem nema ni stresa, ni politike i zbog tog odabira Zorica Majnarić zaslužuje naše pohvale.

– Možemo uočiti kako se njezin tematski interes pomalo profilira prema nekim pejsažnim motivima. Tu prije svega mislim na vrbe koje reflektiraju svoju siluetu u vodi ili u potoku jer one su reminiscencija na djetinjstvo provedeno na selu i na prizore kojih je danas sve manje na relaciji od Križevaca sve do Vukovca. Autentični motiv iz prirode svakako je i suncokret čiji cvijet je autorica slikala više puta. Ništa manji interes nije iskazala ni prema mrtvoj prirodi, s čestim motivima cvijeća i voća.

Način na koji autorica slika ne izlazi iz kruga realističnog izraza, mada sve pohvale zaslužuju i oni radovi koji su izvan tog stila kao što je npr. slika bika u trku ili apstrakcija na temu kore drveta. Tu se osjeća onaj potrebni odmak od direktnog preslikavanja prirode jer upućuje na izvornu interpretaciju viđenog, a to je i jedan od ciljeva slikarstva – rekao je između ostalog prof. Homen.

Slikarica Zorica Majnarić zahvalila je svima na podršci, a izložbu je zatim otvorio gradonačelnik Križevaca Mario Rajn, koji je zahvalio na održavanju ovakvih sadržaja kao što je Križevačko likovno ljeto uz nadu da će to postati tradicionalna manifestacija, kao i ove izložbe koja je okupila veliki broj Križevčana te uputio velike čestitke.

Zoran Homen, Zorica Majnarić, Tea Hatadi i gradonačelnik Mario Rajn

Izložba slika Zorice Majnarić može se razgledati u Likovnoj galeriji na Nemčićevom trgu do 19. srpnja.

Mr. sc. Zorica Majnarić, dr. med. vet. rođena je u Gorici Miholečkoj – Sv. Petar Orehovec, općina Križevci. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Križevcima. Na Sveučilištu u Zagrebu završila je Veterinarski fakultet, gdje je i magistrirala te stekla titulu magistra znanosti s temom: Mikrobiološka kakvoća polutrajnih proizvoda Križevčanke Križevci. Danas je u mirovini i hobi joj je slikanje. Slika poslijednje 4 godine. Pohađala je tečaj slikanja kod prof. Zorana Homena. Prošla je slikarske tehnike ulje na platnu, akril i akvarel. Najdraža tehnika joj je ulje na platnu. Slikanje ju ispunjava i u bojama koje prenosi na platno osjeća sreću i radost života. Na svojoj prvoj samostalnoj izložbi pred brojnim uzvanicima izložila je više od 60 slika. Raduje se toj izložbi i veseli se dolasku svojih prijatelja. Izložba je otvorena 15. srpnja 2019. godine u Likovnoj galeriji Križevci.

Ze izvrsnu dekoraciju izložbe zaslužna je Valentina Pukec, vlasnica PRINCESS DECOR
Autorica fotografija i videa: Marijana Šatrak, Akademija-Art