PROPAO INDUSTRIJSKI GIGANT Mostarskom Aluminiju u ponoć isključena struja, kompanija se gasi

Nekoliko minuta nakon ponoći mostarski Aluminij, industrijski gigant i najveći izvoznik u BiH, ostao je bez napajanja električnom energijom, što znači propast pogona Elektrolize koji se više nikada neće moći pokrenuti zbog složenog tehnološkog procesa proizvodnje, piše Bljesak.info.

– Zadužuju se direktori i rukovoditelji da odmah rasporede radnike sukladno potrebama procedure gašenja, kako bi se pokušalo spriječiti nastajanje neotklonjive štete po zdravlje ljudi i imovinu Društva, navodi se u odluci koju je u utorak navečer potpisao direktor Aluminija Dražen Pandža.

Tom odlukom se nalaže svim direktorima, rukovoditeljima i radnicima da se odmah pristupi sukladno Proceduri gašenja proizvodnje.

Pandža je nekoliko minuta prije ponoći lokalnim medijima samo kratko potvrdio: – Gotovo je.

Uživo ispred Aluminija

Posted by Bljesak.info on Tuesday, July 9, 2019

Šteta prilikom ovakvog gašenja i eventualno ponovno pokretanje proizvodnje procjenjuje se na stotine milijuna eura. Gubici koje će pretrpjeti više od 900 radnika nekad velike kompanije te stotine kooperanata teško se mogu procijeniti, navodi Klix.ba.

Aluminij je zapošljavao oko 900 radnika, a kompanija je imala godišnji promet od 320 milijuna konvertibilnih maraka, dok je oko 20 posto kapaciteta Luke Ploče bilo vezano uz ovu kompaniju.

Hrvatska Vlada je suvlasnik 12 posto, a najveći dioničar je Vlada Federacije BiH s udjelom od 44 posto, dok su mali dioničari radnici također suvlasnici 44 posto udjela.

Aluminiju je isključena struja jer nema dogovorenu opskrbu strujom. Potvrdio je to za Radio Slobodna Europa Romeo Biokšić, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u ovom poduzeću. Radnici su, nakon cjelodnevnih blokada cesta, dočekali kraj kompanije u samom krugu kombinata, svjedočeći gašenju rasvjete i pogona Aluminija. Bili su vidno razočarani, brojni sa suzama u očima.

Ispražnjeni su pogoni u Ljevaonici i Anodama, dok to nije bilo moguće učiniti u pogonima Elektrolize. Zbog složenosti tehnološkog postupka gašenja elektrolitičnih ćelija u kojima se tali metal aluminija iz rude glinice trebala su dva mjeseca i 25 milijuna eura za gašenje. Radnici iz ove tvrtke upozorili su kako će se nakon dva i pol sata metal u ćelijama potpuno smrznuti i proizvodnju više nikada neće biti moguće pokrenuti.

Da bi Aluminij radio potrebne su mu velike količine struje, čija je cijena, kao i cijena glinice, na svjetskim burzama porasla, pa je kompanija postala nelikvidna. Inače, proteklih nekoliko godina Aluminij posluje s gubitkom, pa samo Elektroprivredi HZ HB za struju duguje skoro 300 milijuna konvertibilnih maraka (oko 150 milijuna eura), podaci su koje je nedavno iznijela Vlada Federacije BiH.

Aluminij je jedan od najvećih potrošača električne energije u BiH. Iz ove firme su isticali kako ne mogu dobiti bankarske garancije za kupovinu sirovina, a ukazuju i na, kako kažu, apsurd da struju moraju kupovati vani, dok domaće kompanije izvoze električnu energiju.

Radnici su posljednjih mjeseci ukazivali na nepovoljne i po Aluminij štetne ugovore prethodnih uprava, čime su se dugovi ove kompanije samo povećavali.

Problemi Aluminija traju najmanje deset godina, a obilježeni su nepovoljnim cijenama, neulaganjem u nove tehnologije i nove proizvodne cikluse te političkim makinacijama. Kompanija je ukupno dužna više od 400 milijuna konvertibilnih maraka.

Posljednju godinu dana radnici su na razne načine izražavali svoju zabrinutost, a uprava je skoro uvijek odgovornost prebacivala na najvećeg pojedinačnog vlasnika – Vladu FBiH – koja nije poštovala sporazum iz 2013. godine, a koji je obuhvaćao i kupovinu struje po povoljnijim cijenama.

U posljednjim tjednima pojavile su se opcije potencijalnih kupaca iz Švicarske i Emirata, ali za sve to sada je prekasno. Radnici su tijekom utorka u dva navrata po četiri sata blokirali magistralnu cestu M-17, ali i pored toga nisu dobili niti riječ od političara od kojih su tražili spas, navodi Klix.ba.

Aluminij je 2017. godine bio najveći pojedinačni izvoznik iz BiH, a prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH izvezli su skoro 360 milijuna maraka (180 milijuna eura). AUTOR: Hina, Jutarnji.hr