Skip to content

Biskup Perić pisao Uziniću povodom ljetne škole u Dubrovniku: Zar ta škola nije ‘teološka podvala’

Dragi Mate, biskupe!

Javljam Ti se kao stariji kolega mlađemu, susjed susjedu, kao da smo za kakvim javnim dijaloškim stolom a posrijedi je Ljetna teološka škola u Dubrovniku odnosno kontroverzna i pozvana predavačica.

Petar. Vidim da je Petar Radelj, Dubrovčanin, nakon svoga solidna članka „Zablude ‘katoličke’ teologinje Tine Beattie“ na portalu Vjera i djela 3. srpnja, ostao sâm na mejdanu. Tek poneki medijski glas koji ga je pročitao i ponešto iz njegove temeljite studije sažeo i cjelovito je čitateljima preporučio. Mislim na Quo vadis, Croatia od 4. srpnja.

Tina. A Tina Beattie, obraćenica s prezbiterijanske zajednice u katoličku, a da nikada nije postala do kraja katolkinjom, najavljena je kao predavačica najprije kao „feministička teologinja“ na Ljetnoj školi u Dubrovniku (od 15. do 19. srpnja ove godine) s naslovom i radionicom „Društvo i pluralizacija: šanse i izazovi za žene u Katoličkoj Crkvi“, a potom je ispuštena riječ feministička jer se valjda još nije udomaćila pa djeluje šokantno i škandalozno. Međutim, Ti u intervjuu Večernjemu listu, 29. lipnja 2019., govoriš da je Tina dala velik doprinos „feminističkoj teologiji“. Znači li to da predviđaš njezin doprinos toj istoj „teologiji“ i na Ljetnoj teološkoj školi u Dubrovniku za desetak dana?

Pluralizacija. Pravo govoreći, ne znam što znači ova riječ. Istina, lako je naći definiciju na internetu: „Proces osnivanja stranaka, partija, udruženja i uvođenje višepartijskog sustava uza slobodne izbore“. Ali opet ne znam. Ako bi se primijenilo na Crkvu, na depositum fidei – polog vjere, na teologiju, onda bi to moglo značiti da zasade jedne teologije vrijede za jednu stranku, lijevo-liberalnu, načela druge teologije za desničare i tomu slično. Jer, kako reče jedna feministkinja, nisu teolozi tu da produbljuju i današnjem čovjeku približavaju polog vjere i što stalno Učiteljstvo naučava, nego oni idu dalje – hoće reći: u neispitanu šumu, u prašumu, u Amazoniju.

ISUS. Gospodin Isus ima samo jednu Istinu za sav svijet, On je Istina; samo jedan Put, On je taj Put i samo jedan Život, On je taj Život (Iv 14,6).

Snježana. Pravo govoreći, očekivao sam da ćeš se Ti prvi javiti na Radeljevu neumoljivu kritiku, kao što si se javio u Večernjaku od 29. lipnja 2019. i nekim portalima prigovorio zbog „površna pristupa“ odnosno koji su „pokušali grubo diskreditirati“ prof. Beattie, „pripisujući joj vrlo površno različite stavove i suprotstavljajući ih katoličkom nauku zaboravljajući pri tome kako moderna apologetika u svome djelovanju mora biti dijaloška“. Ako si pri tome mislio na članak mr. sc. Snježane Majdandžić Gladić „Theologia ragusina – vrhunska teologija ili teološka podvala?“ od 21. lipnja na portalu katoličkih teologa Vjera i djela, meni se čini da je ono pisanje ne samo zdravorazumno, nego i hrabro, dobronamjerno, pravovjerno, osobito u kritici na Tinine aberacije u teologiji, napose na moralnom području. I onda kritika indirektno i na Tebe koji Tinu zoveš, možda i ne znajući i ne htijući, da dozirano doktrinarno intoksira mlade studente. Zar ta škola i takvo predavanje nije „teološka podvala“? Ako to nije posve jasno iz Snježanina članka, moralo je biti vidljivo iz Radeljeva.

See also  Posljednja zadaća preminule djevojke vraća nadu u bolji svijet

Odgovor. Očekivao sam, velim, da ćeš Ti ili netko iz Tvoga teološkoga kruga argumentirano, tj. moderno apologetski i dijaloški, pobiti Radeljeve navode tvrdeći da smo mi tek onda pravi katolici ako u pluralnom društvu dopuštamo razna „drugačija“ teološka stajališta. Znači li to i zastranjenja, počevši od kontradiktornih do besmisleno naivnih? Na Ljetnoj školi, kako se predviđa, održat će predavanje i radionicu notorna heretičarka Tina koja se zauzima za kontracepciju, rani abortus, „brakove“ homoseksualnih unija, ređenje žena, dokidanje svećeničkoga celibata i druge moderne doktrinarne i moralne anomalije. Dignuti se protiv života, i to tek začeta, protiv Božjega zakona ženidbe muška i ženska, može netko tko se protivi Stvoritelju i Njegovu planu i preuzima njegove prerogative da u ime svoje „teologije“ prosipa feministički kukolj na katoličkoj njivi. Takva i ne zaslužuje pravo ime teologa, jer ne govori o Bogu koji je svojoj Crkvi predao „Riječ istine – Evanđelje spasenja“ (Ef 1,13). Ti si se i u posljednje vrijeme više puta izrazio da si apsolutno protiv abortusa, što bi se drugo moglo i očekivati. Zar onda nisi mogao izabrati neku vjerniju, provjereniju, pravovjerniju, koja svojim dosadašnjim pisanjem obećaje da ne će na prvoj Ljetnoj školi zabrazditi?

Pavao. Sveti Pavao govori o autentičnu Evanđelju koje je propovijedao i o „evanđelju“ koje su propovijedali njegovi protivnici, neprijatelji. On sijeva prokletstvom na one koji naučavaju drukčije od njega a u ime Kristovo. Čak i anđela s neba anatemizira ako bi se usudio naučavati nešto drukčije od nauka koji je čuo od Gospodina Isusa (Gal 1,6-9).

Otpisana. Kada se ima u vidu kakvu si teologinju izabrao, čini se da si o njoj nešto znao, ali ne možda onoliko koliko je Radelj izvukao na razini njezinih notornih nekatoličkih zabluda. Ili da su neki biskupi u Velikoj Britaniji i u SAD-u otkazali već zakazana njezina predavanja i u tu svrhu Radelj je naveo više linkova s engleskim izvornikom. Tina je otpisana u tim katoličkim krugovima kao heretična predavačica, a Tebi dobrodošla. Da tu nije riječ o „površnu pristupu“ cijeloj Školi? I kada si doznao o kakvoj se predavačici radi, zar nije trebalo povući konsekvencije poput onih spomenutih katoličkih biskupa?

See also  Grupa Bang Bang ima hit - poslušajte duet za antologije

Gratuitna. Čudim Ti se da si stavio Biskupiju dubrovačku da snosi besplatan 6-dnevan boravak i studij četrdesetoroma studenata i studentica i četirima profesora u skupom ljetnom Dubrovniku. Istina, dodaješ Ti i sponzore, ali na prvom je mjestu Biskupija, pa valjda ona snosi glavni dio podmirenja duga. I ove godine i budućih godina, kako se čini. Kako se ne bojiš, brate mili, da Te papa Franjo ne opomene u što trošiš crkveni novac i da, prazneći biskupijsku blagajnu, deformiraš mlade duše studentske? A opet, znajući koliko je ovomu svijetu, tj. „naraštaju opakom i preljubničkom“ (Mt 12,39), stalo da se prevrati Kristovo Evanđelje, Crkvena Predaja, stalno Crkveno Učiteljstvo, onda taj „svijet“ sigurno ima novca za takve Ljetne škole nenadmašivo više od Biskupije! Čak i da probije vjekovne dubrovačke bedeme!

Otkazana. Da sam znao da Ti imaš novca za Ljetne škole, sve bih poduzeo kao predsjednik Vijeća za katehezu i novu evangelizaciju pri BK BiH, da Te umolim da pomogneš da se naša Katehetska škola za kraj lipnja zakazana, pa otkazana, održi u Sarajevu. A razlog neodržavanja bila je i oskudica novčanih sredstava. Tako smo ove godine pauzirali sa Školom. A sigurno bismo se pobrinuli da pozovemo pravovjerne profesore katehetičare, moralno kvalitetne i doktrinarno kvalificirane.

Institut. Ti si se u svibnju bio obratio i Teološko-katehetskom institutu u Mostaru da se poneki student može prijaviti na Ljetnu teološku školu i da će biti izabran u privilegirano društvo prema motivacijskoj molbi. Ali nisam preporučio ni predstojniku ni on studentima takav studij i radionice kada sam čuo o kakvoj se školi radi. Radije neka ostanu indoktrinirani, dogmatični, bogobojazni prakticirajući katolici s Evanđeljem u srcu u ovom pluralnom i sve više „pluralizacijskom“ društvu nego da budu progresivni, inovativni, slobodoumni i prosperitetni naučavajući kontracepciju svake vrste, abortus u ranoj fazi danas, a u progresivnoj sutra, „brakove“ protunaravnih istospolnih unija, posvojenje djece u takvim „unijama“ i ostale protunaravne devijacije na području života, najvećega Božjega dara.

See also  Papa Franjo u poruci guverneru Hiroshime: Mir je moguć jedino bez nuklearnog oružja

U nadi da ćeš me posve razumjeti u ovoj javnoj riječi, u duhu jedne vjere u jednoga trojstvenoga Boga

srdačno Te pozdravljam

6. srpnja 2019.

+ Ratko Perić, biskup