Na Grobniku se održava trinaesti Festival palente i sira

Na 13. festivalu palente i sira koji se održava u Čavlima, jednoj od najvećih gastronomskih manifestacija na Kvarneru, po prvi puta su se predstavili i gosti iz Slovenije i Italije

Današnje delicije, grobnički sir i palenta kompirica, potječu iz oskudnih uvjeta starih Grobničana. No, budući da su ta jela othranila generacije Grobničana, u čast im se svake godine, krajem lipnja, priređuje Festival palente i sira. Manifestacija je rezultat suradnje Turističke zajednice Čavle i Turističke zajednice Jelenje, a na toj slasnoj ideji trebamo zahvaliti pokojnom gospodinu Živku Šupku. Parnih godina Festival se održava u Jelenju, a neparnih godina u Čavlima.

Najatraktivniji događaj je kuhanje palente u pinjati od 700 litara. Nju s palentarima veličine vesla miješaju vrijedna kuharica i kuhari, njih čak dvadesetak. Gotova palenta istrese se na drveni tanjur (taruj) promjera 3 metra. Za rukovanje pinjatom koristi se čak i dizalica! Veliko istresanje palente na taruj događa se u večernjim satima ali točno vrijeme nikada ne možemo sa sigurnošću znati jer “palenta kompirica j gotova kad ona to reče“. A ta palenta, teška 500 kilograma, nikad nije ista ali je uvijek izvrsna.

Važno je istaknuti i da na Grobniku još uvijek postoji mlin koji melje kukuruz po starinski, Gašparov mlin u Martinovom selu, iz kojega se svake godine proizvede »muka« za Festival palente i sira, a koji je nedavno obnovljen. nl

Na festivalu je bila i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović. Sudjelovala je u miješanju palente, rezanju i podjeli. Festival organiziraju grobničke općine Čavle i Jelenje, odakle je predsjednica porijeklom. tz-cavle