PRIPREMITE SE NA BITKU S NEREDOM

DOSTA JE BILO NEREDA

Nekoć ste imali savršeno organiziran dom, ali trenutno se osjećate opkoljeni viškom stvari poput zaboravljenih poklona i odjeće koju odavno ne nosite? Nema više isprika, vrijeme je da se riješite nereda!

Možda na prvi pogled djeluje jednostavnije ostaviti stvari tamo gdje jesu i ignorirati ih, no zapitajte se: Zar moj dom ne bi bio ljepši ako se riješim nereda?

Pomoći ćemo vam da organizirate svoj dom, riješite se stvari koje više ne trebate i opet zavolite svoja četiri zida!Pročitajte naš vodič, obećajemo da ćete se odlično zabaviti!

NE PRETJERUJTE

proljetno-ciscenje
Čišćenja se uhvatite postupno: ne morate sve obaviti odjednom. Umjesto da se opterećujete nerealnim rokovima, uzmite si vremena i pripremite se na prvi korak koji je ujedno i najteži. Isprva će izgledati kao da je jednostavno previše stvari, no ne očajavajte – organizacija je ključ uspjeha.

ZADRŽITE STVARI DO KOJIH VAM JE STALO

prostor-nered
Fotografije lijepih trenutaka, pokloni, suveniri s putovanja… Normalno je biti emocionalno vezan za određene predmete, no sada je vrijeme da se zapitate: Čini li me ovo sretnijom osobom? Ako je odgovor ne, riješite se tog predmeta bez grižnje savjesti. Da, to vrijedi čak i za poklone!

KAKO (I GDJE) ZAPOČETI S ČIŠĆENJEM

SVAKI POČETAK JE TEŽAK

ormar-nered
Ako krenete s predmetima za koje ste emocionalno vezani, sigurno će vas zaskočiti nostalgija i izgubit ćete volju za čišćenjem. Radije započnite s čišćenjem ormara. Izvadite sve iz ormara i počnite s eliminiranjem uz pomoć pitanja u stilu: Kad sam zadnji put obukla ovu majicu? Uklapa li se ova haljina još uvijek u moj stil? Hoće li ova suknja razveseliti neku od mojih prijateljica?

KAKO SE RIJEŠITI NEREDA TIJEKOM VIKENDA

 • Napravite popis svih soba i ocijenite koliko vremena trebate za svaku sobu. Vremenski okvir prisilit će vas da ne zaglavite predugo u jednoj prostoriji.
 • Pripremite se- vreće za smeće i prazne kutije olakšat će vam posao! Također, štopajte koliko ste vremena potrošili za svaku sobu.
 • Stvari podijelite u dvije grupe – OSTAJE i ZA BACITI. Ako se ne možete odmah odlučiti, privremeno stavite taj predmet sa strane.
 • Fokusirajmo se na stvari ZA BACITI. Podijelite ih u 3 grupe – BACI / RECIKLIRAJ, PRODAJ i DONIRAJ.
 • Pospremite stvari koje ste odlučili zadržati. Upotrijebite organizatore za ladice za dodatnu organizaciju. 

KAKO TO RADE STRUČNJACI ZA MINIMALIZAM

SISTEM STARO ZA NOVO

nivea-salica
Ovo je super savjet: kad dobijete ili kupite novu stvar, riješite se jedne stare stvari. Šalice su odličan primjer: idući put kad kupite ili dobijete novu šalicu, riješite se jedne koju najmanje koristite. Tako ćete uvijek imati optimalan broj šalica, a vaša kuhinja neće biti neuredna!

WABI SABI

wabi-sabi-japanski-stil
Wabi Sabi je japanski estetski princip koji možete primijeniti tijekom uređivanja svog doma. Fokus je na minimalizmu i dobroj kvaliteti, kao i uvažavanju nesavršenosti. Poanta je – dekoracije trebaju imati svrhu. Kupili ste dekorativnu košaru? Učinite je korisnom tako da u nju pospremite deku ili časopise.

ORGANIZIRAJTE SVOJU GARDEROBU

KAKO BEZ STRESA ORGANIZIRATI GARDEROBU?

 • Prvo izvadite sve iz ormara da vidite koliko imate stvari. Grupirajte ih na krevetu ili podu prostorije u kojoj se nalazi ormar.
 • Dobro raspoloženje je ključ uspjeha. Stavite muziku, skuhajte kavu – što god vas motivira da se uhvatite organiziranja.
 • Riješite se odjeće s rupama, čarapa bez svog para, izblijeđenih i rastegnutih stvari.
 • Zapitajte se: Jesam li ovo obukla barem jednom u zadnjih 6 mjeseci? Ne? Vrijeme je za oproštaj.
 • Iduće pitanje: Da li bih ovo opet kupila? Ako ne, znate što trebate učiniti.
 • Ostatak odjeće sortirajte i pospremite u ormar.
 • Odjeću za posebne prigode pospremite drugdje. Zadržite je, ali neka bude na posebnom mjes

NE DAJTE SE SMESTI

odjeca-proljece-trendovi
Znamo kako je: šećete gradom, posvuda piše RASPRODAJA, a u takvim trenucima lako je zaboraviti što nam se sviđa i kupiti stvari samo zato što su jeftine. Pokušajte se oduprijeti porivu i držite se krojeva i boja koji vam odlično pristaju, makar ta odjeća nije na rasprodaji.

nivea.hr