Skip to content

Krešimir Pavelić prvi dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Puli

Osnivanje Medicinskog fakulteta izuzetno je kompleksan proces, treba povezati kliniku i bazični rad na fakultetu. Pulska Opća bolnica mora rasti paralelno s fakultetom

Prof. dr. sc. Krešimir Pavelić prvi je dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Puli koji će voditi sljedeće tri godine

Do sada u funkciji v.d. dekana, dobio je jednoglasnu podršku svih 16 članova fakultetskog Vijeća koji su se okupili jučer na sjednici u Rektoratu, od ukupno 24 predavača zaposlena na najmlađoj sastavnici Sveučilišta Jurja Dobrile. Profesor Pavelić dolazi s riječkog Sveučilišta, gdje je osnovao i vodio Odjel za biotehnologiju, a prije toga je radio na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu. Bio je jedini kandidat na javnom natječaju i priložio je svu traženu dokumentaciju, potvrdila je prof. Dragica Bobinac, predsjednica Povjerenstva za provedbu natječaja, koja je došla s riječkog Medicinskog fakulteta.

U Povjerenstvu su još bili Irena Hrstić, ravnateljica pulske Opće bolnice, te onkolog Damir Vrbanec koji je u Pulu prešao sa zagrebačkog Rebra, također predavači budućim pulskim studentima medicine.

  • Kako si se u to upustio, to je nemoguć pothvat, govorili su mi mnogi kad smo kretali u osnivanje studija. Ali, okupili smo izvrsne ljude. Osnivanje Medicinskog fakulteta izuzetno je kompleksan proces, treba povezati kliniku i bazični rad na fakultetu. Pulska Opća bolnica mora rasti paralelno s fakultetom. Bolničke odjele želimo pretvoriti u klinike, u budućnosti da to bude i sveučilišna bolnica. To nam zakon omogućava, a uz pomoć svih vas ćemo uspjeti. Prof. Vida Demarin, koja je izuzetno motivirana za rad na našem studiju, sada je tajnica Razreda za medicinske znanosti HAZU-a. Naša je intencija da budemo najbolji medicinski fakultet u državi, pa i regiji. Proveo sam neko vrijeme na klinici Mayo, možemo se umrežiti i s njima i drugim uglednim klinikama u svijetu. Javljaju se kolege iz Graza, iz Italije, zainteresirani su za rad na pulskom fakultetu, rekao je dekan Pavelić, zahvalivši kolegama na povjerenju.
  • Samo da nam kriteriji uspješnosti ne budu broj upisanih i prolaznost studenata, već znanje s kojim će budući liječnici izlaziti s pulskog studija, naglasio je Stanislav Peharec, stomatoped i osnivač poliklinike za fizikalnu rehabilitaciju u Puli, prvi Puljanin zaposlen na Medicinskom fakultetu pulskog Sveučilišta. Također, domaći kadar koji dolazi direktno iz prakse, pročelnik Službe za ginekologiju pulske bolnice Dragan Belci, podsjetio je da ne treba gubiti iz vida da se na ovom fakultetu formiraju liječnici opće medicine koji trebaju imati bazična medicinska znanja i nakon tri godine kliničkog rada moraju znati liječiti pacijente.

Od domaćeg kadra među predavačima su još Marinko Rade, ravnatelj Ortopedske bolnice “Prim. Martin Horvat” u Rovinju, postdoktorski istraživač i predavač na sveučilištu u Finskoj, te specijalisti iz pulske Opće bolnice, ravnateljica Hrstić, njezin pomoćnik i voditelj Odjela internističke onkologije s hematologijom Dragan Trivanović te voditeljice patologije i laboratorija Loredana Labinac i Irena Honović. Uz akademkinju dr. Demarin, koja je zaposlena na pola radnog vremena, na pulskom fakultetu povremeno će raditi i dvoje poznatih hrvatskih liječnika, neurokirurg Josip Paladino i kirurginja Nela Sršen.

Autorica Duška PALIBRK, Glas Istre