Skip to content

U 2. kolu šahovskog Croatia Grand Chess Toura u Zagrebu odlučena samo jedna partija

U 2. kolu izuzetno jakog šahovskog Croatia Grand Chess Toura u Zagrebu, najjačeg ovogodišnjeg pojedinačnog šahovskog natjecanja u svijetu, odlučena je samo jedna partija u kojoj je, uz puno sreće, Rus Ian Nepomniači postigao drugu uzastopnu pobjedu.

Talijan s američkom putovnicom Fabiano Caruana kao crni je besprijekornom strategijom izgradio potpuno dobivenu poziciju, ali je onda upao u crnu rupu, dvaput je propustio dobitak i izgubio nakon pogrješne žrtve figure.

Iako je veleposlanica Kraljevine Norveške, gospođa Astrid Versto pomogla svom sunarodnjaku Magnusu Carlsenu simboličnim povlačenjem prvog poteza, aktualni svjetski prvak nije uspio svladati bivšeg prvaka Vishyja Ananda. A bio je vrlo blizu! Sjajnom igrom u naizgled jednakoj završnici, Carlsen je strpljivo zbrajao pluseve i doveo Ananda u gotovo bezizlazan položaj.

No, tada je propustio pravi nastavak i Anand je u skakačkoj završnici s pješakom manje protunapadom s leđa uspio reducirati materijal i spasiti pola boda.  Zanimljivo je da je na kraju Carlsen imao damu i skakača, ali je Anand remizirao zahvaljujući rubnom pješaku na drugom redu.

Armenac Levon Aronian je protiv Nizozemca Anisha Girija cijelo vrijeme održavao laganu inicijativu, ali je Giri sustavnim izmjenama i žrtvom jednog pješaka izborio prijelaz u jednostavnu topovsku remi-završnicu. Kinez Liren Ding hrabro je žrtvovao kvalitetu Rusu Sergeju Karjakinu da bi jakim skakačem zagospodario crnim poljima. Čak je opasno zaprijetio protivničkom kralju, ali je Karjakin preciznom obranom otklonio matne prijetnje i trostrukim ponavljanjem pozicije osigurao pola boda.

Partija SoVachier Lagrave završena je remijem u potpuno jednakoj topovskoj završnici, a Nakamura Mamedjarov ponavljali su istu sliku, iako je u poziciji još bilo dosta života. 

Rezultati 2. kola:

Carlsen-Anand remi, Nepomniači-Caruana 1.0, Ding-Karjakin remi, Aronian-Giri remi,  So-Vachier Lagrave remi, Nakamura-Mamedjarov remi.
Poredak poslije 2. kola:

Nepomniači 2 boda, Carlsen i So po 1,5, Caruana, Vachier-Lagrave, Mamedjarov, Aronian i Karjakin po 1, Ding, Giri, Anand i Nakamura po 0,5 boda.

Autor: Hina