Skip to content

Novi grafiti ulaz u 150 godina staro šibensko kazalište

Umjetnički duo sa zagrebačkom adresom, Melinda Šefčić i  Ivo Kosanović naoko su spojili nespojivo i svojim su bojama i grafitima ukrasili jedan od zidova Hrvatskog nacionalnog kazališta u Šibeniku. Kazalište će iduće godine obilježiti 150. obljetnicu postojanja, a ulaz u njegovu upravnu zgradu iscrtan je spretnom kombinacijom Smackovog grafita i Melindine  klasične likovne umjetnosti. 

Ovih se dana u Šibeniku održava 59. Međunarodni dječji festival, a u radioničkom programu kao voditeljica radionice ‘Ujedinjena kreativnost’ sudjeluje poznata likovna umjetnica Melinda Šefčić koja je prije Šibenika, oslikala zidove zagrebačkog KBC-a i požeške Kaznionice, a Smack je ostavio tragova i tragova po europskim gradovima. Od sad njihov likovni street art rukopis krasi i Krešimirov grad na adresi Ulica kralja Zvonimira 1. 

‘Kad smo došli u zbog dječje radionice, htjeli smo napraviti jedan zid za svoju dušu jer se nismo htjeli izležavati na plaži nego biti produktivni. Rad koji gledate je moj klasični grafiti stil gdje piše Smack, a Melinda je radila svoje tropske životinje, stabla, palme što inače rade, ali u više – manje crno  – bijeloj tehnici, sad je napravila s više kolorita da bude više user friendly ljudima koji ovdje rade i dolaze’, pojasnio je Smack koji na sceni nerijetko surađuje i s bratom poznatim kao street artistom pod imenom Lunar. 

Grafiti i stara kazališna kuća naoko se čine dvije nespojive jedinke koje zajedno teško mogu tvoriti skladnu cjelinu, a taj vrijedi do trenutka dok ne vidite ulaz u teatar sa strane Starog pazara. 

‘U biti, mi na neki način i pokušavamo spojiti dva stila, klasično slikarstvo i grafite s više sprejeva. Pokušavamo ta dva različita stila i rukopisa spojiti u jednu cjelinu. Svakako nam je bilo na pameti koristiti što više boja, s obzirom na to da je u pitanju kazalište koje je po svojim predstavama šaroliko pa smo svojim radom doprinijeli estetizaciji prostora’, naglasila je Melinda Šefčić. 

Umjetnički duo baš poput Oscara Wilde ima onu jednu stvar kojoj ne može odoljeti, a to je ocrtavanje zidova gdje god se zateknu pa iznimka nije bio ni Šibenik. Na Autobusnom kolodvoru pomogli su djeci s Međunarodnog dječjeg festivala da oslikaju jedan od zidova, a onda su tražili jedan samo za sebe i našli ga.

‘Volimo napraviti nešto za svoju dušu, da ostane i nama i vama za uspomenu jer kad putujemo ne volimo raditi klasične turističke stvari pa umjesto obilazaka radnije fotkamo, crtamo, istražujemo gdje idu lokalci’, kazao je Kosanović, a nadovezala se Melinda, ‘To je kao nekakav poziv gdje imaš potrebu svaki put markirati da si bio tu negdje. S obzirom na to da se profesionalno bavimo ovim poslom mislim da je ovo jedini način na koji možemo percipirati svoj život i slobodno vrijeme’.

Oboje više vole raditi na zraku pa im zimska depresija ne sjeda dobro, a stvaralačko raspoloženje im raste s približavanjem toplih dana. Ljeto je njihovo godišnje doba kad je kreativnost na vrhuncu, a da Šibenik ima štošta za reći po pitanju likovne i grafiti umjetnosti – ne skrivaju. 

‘Šibenik mi djeluje kao da ima mnogo potencijala. Sjećam se prije deset godina tu je bilo dečkiju koji su radili i crtali. Mislim da grad ima puno potencijala jer smo i vidjeli dosta zidova,tamo nakon plaže Banj ima dosta tih velikih ogromnih potpornja gdje bi se dao napraviti dobar street art festival’, iskren je bio Smack. 

Šibenik je poznat kao grad festivala među kojima je svakako najstariji Međunarodni dječji festival koji i ove godine uživa podršku Hrvatske turističke zajednice.

Snježana Klarić