Skip to content

Terapijski park u sklopu “Zelenog vala” Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture

Okoliš riječke bolnice sve je uređeniji – Klinički bolnički centar Rijeka tako se o svojim pacijentima ne brine samo pružanjem medicinske skrbi, već uređenjem zelenih površina nastoji povećati kvalitetu njihovog liječenja. Socijalna osjetljivost ove zdravstvene ustanove ogleda se i u tome što na uređenju zelenih površina uglavnom rade osobe s invaliditetom, koje su na ovaj način dobile priliku za zaposlenje, ali i ono puno važnije – povećanje kvalitete vlastitog života.

Uređenje Parka Podpinjol – doprinos studenata

KBC Rijeka na čelu s ravnateljem prof.dr.sc. Davorom Štimcem, dr.med., osim što uređuje postojeće zelene površine u krugu bolnice, pokrenula je i projekt uređenja Parka Podpinjol. Radi se o prostoru koji je sve do nedavno bio zarastao u neprohodni guštik, a nakon sanitarne sječe 2016. godine oslobođeni prostor je pokazao svoju neobičnu kamenu ljepotu ukrašenu uglavnom autohtonim stablima i grmljem te postojanje staza i niza neobičnih i sasvim posebnih klupa isklesanih u kamenu. Njegovim uređenje pacijenti i njihovi posjetitelji dobivaju oazu za opuštanje, dok cjelokupna lokalna zajednica na raspolaganje novu zelenu površinu.

Studij krajobrazne arhitekture na Agronomskom fakultetu u Zagrebu spremno se odazvao na poziv KBC-a i tvrtke Takeda Pharmaceuticals da surađuje pri artikuliranju sadržajnog i krajobraznog koncepta ovog prostora, u čemu su poseban doprinos dali studenti.

U suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje riječka je bolnica u međuvremenu na poslovima održavanja zelenih površina zaposlila više osoba s invaliditetom, a još ih namjerava primiti u svoj radni kolektiv.

Terapijski park u sklopu “Zelenog vala” Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture

Prepoznavši dobru praksu KBC-a na uređenju zelenih površina u okruženju bolnice te zapošljavanje osoba s invaliditetom na njihovom održavanju, društvo Rijeka 2020, došla je na ideju uređenja terapijskog parka u krugu bolnice. U sklopu programskog pravca „Zeleni val“ u Rijeku uz pomoć američke ambasade dovodi eminentnog krajobraznog arhitekta Daniela Winterbottoma, u Hrvatskoj poznatog po uređenju terapijskog parka u sklopu Psihijatrijske bolnice Rab.

Osim Winterbottoma, na uređenju terapijskog parka Rijeka 2020 želi angažirati kako profesionalce, odnosno riječka komunalna društva kao što je KD Čistoća, ali i sve druge tvrtke koje smatraju ovaj projekt vrijednim pažnje, sve do samih građana, koji su spremni svojim volonterskim radom podržati uređenje zelene površine u sklopu bolnice. Kako bi cijeli projekt bio održiv, i o ovom će se parku brinuti zaposlenici bolnice. rijeka2020.eu

See also  Na Korzu postavljen Kožarićev Stog sijena