Gradonačelnik Obersnel djeci predao ključ grada uoči otvorenja dječjeg festivala Tobogan Rijeke 2020 – EPK

Uoči otvorenja dječjeg festivala Tobogan gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel djeci je simbolično uručio ključ grada

Pavlinski trg, s dječjim igralištem i skulpturom Voje Radoičića, privremeno je za vrijeme trajanja festivala Tobogan preimenovan u Dječji trg koji će biti točka za informiranje i mjesto na kojem će se djeca od 10 do 20 sati, svakim danom osim nedjelje, moći družiti s volonterima i djelatnicima festivala.

Tom prilikom, Emina Višnić, direktorica TD Rijeka 2020, istaknula je kako joj je stalo do toga da program koji Rijeka 2020 razvija bude otvoren za sve skupine građana: “Tu je, naravno, jako važno uključiti djecu, što smo mi i učinili. Mi smo EPK koji voli djecu i kojeg djeca vole, zato nas vesele i radovi na Dječjoj kući i Tobogan i eto sad ovaj Dječji trg. Vjerujem da će djeca koja odrastu u prijestolnici kulture biti graditelji novog, boljeg svijeta u kakvom želimo živjeti.

Od današnjeg dana djeca su privremeno zauzela ovaj trg i na njemu će se od danas sve do kraja festivala moći družiti, zabavljati, sklapati nova prijateljstva, učiti, bojati ovu ogromnu bojanku i informirati se o svim ostalim festivalskim programima“, rekla je voditeljica programa Dječja kuća Jelena Milić.

Festival Tobogan – aktivne ferije za djecu dio je programskog pravca Dječja kuća u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europske prijestolnice kulture, a glavni domaćini festivalskog programa su Art-kino, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Gradska knjižnica Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Vijeće mladih Benčić i TD Rijeka 2020.

U Rijeci nas od 26.06. do 10.07.2019. očekuju dva tjedna kulture, edukativnih programa i zabave. Tobogan pretvara početak ljetnih praznika u sadržajno i bogato razdoblje za djecu u kojem kultura i kreativnost imaju istaknuto mjesto. Izuzetno bogat program donosi 40-ak različitih besplatnih događanja poput predstava i filmskih projekcija, koncerata, urbanih šetnji, igara, radionica i drugih sadržaja, na raznim gradskim lokacijama, od kino-dvorana, kazališta, knjižnica i muzeja do gradskih parkova, trgova, ulica i plaža.

Spuštanje niz Tobogan počinje spektakularnom povorkom, uz bubnjeve i fantastična bića na Trgu 128. Brigade i na Klobučarićevom trgu. U Rijeku na otvorenje festivala Tobogan 26.06. dolaze dva ulična teatra; Nizozemska skupina Close Act predstavlja spektakle za djecu i-Puppets i Birdmen, a iz Velike Britanije dolaze svjetleći bubnjari Spark drummers sa svojim magičnim glazbeno-scenskim nastupom. Obojit ćemo prvu festivalsku noć šarenim svjetlima i zvukovima, nakon čega slijede dva tjedna lude vožnje do zatvaranja s koncertom i dodjelom diploma polaznicima radionica.

Više informacija o programu festivala Tobogan pronađite na https://rijeka2020.eu/projekti/tobogan/.

Rijeka 2020