Skip to content

Pula Film Festival dao repliku Zlatne arene iz 1962. u Legat Milene Dravić

U okviru 21. festivala nitratnog filma, koji se upravo održava u Beogradu, ravnateljica Pulskog filmskog festivala Gordana Restović je u Legat Milene Dravić i Dragana Nikolića, što djeluje u sklopu Jugoslavenske Kinoteke, trajno predala repliku Zlatne arene koju je Milena Dravić dobila za film “Prekobrojna” Branka Bauera

Prilikom otvaranja legata u svibnju prošle godine, posvećenog Mileni Dravić (1940.-2018.) i Draganu Nikoliću (1943.-2016.), sama je glumica izrazila žaljenje što ondje nema njezine prve Zlatne arene koju je osvojila 1962.

Naime, oko te nagrade postoji i neobična priča – početkom sedamdesetih bila je, uz nakit, otuđena iz glumičina stana, a nakon više od dvadeset godina lopov joj je prišao, priznao krađu i zamolio za oprost, što je ona i učinila.

Pula Film Festival izvijestio je kako je na inicijativu anonimnog štovatelja i predsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine Istarske županije, Milana Rašule, pokrenut postupak za izradu replike nagrade, koja je predana Kinoteci.

Na primopredaji, održanoj 12. lipnja, bio je i veleposlanik Republike Hrvatske Gordan Bakota koji je, kako stoji na stranicama festivala, rekao kako su tu zvijezdu i divu Hrvatskoj mnogi obožavali, a i danas je tako, pa mu je drago što su joj posmrtno mogli dati nagradu koja je imala veliki značaj za sve generacije.

Restović je podsjetila kako je Pulski filmski festival prošle godine ugostio Milenu Dravić, kada joj je cijela Arena, oko šest tisuća ljudi, ustalo i pljeskalo, pokazavši o kakvoj se umjetnici radi.

Festival nitratnog filma održava se od 6. do 16. lipnja i na njemu se obilježava 70. obljetnica osnutka Jugoslavenske Kinoteke. AUTOR: Hina

See also  Krenulo je on-line glasovanje za Najglamuroznije osobe 2015. godine