Zastavica po zastavica – festival – simbol zajedništva, zajedničkog rada i stvaralaštva

Gotov četristo festivalskih zastavica prekrit će ulice i trgove Šibenika počevši od danas jer – počelo je postavljanje MDF-ovih zastavica po povijesnoj jezgri Krešimirovog grada

Početna lokacija – Trg kralja Držislava ispred zgrade  Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku, organizatora Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku.Festivalske zastavice ove godine dio su projekta ‘Kad se male ruke slože’, a iza projekta krije se jedna predivna priča. Čak su i one Festivalu opravdale epitet međunarodnog događanja od velikog značaja za dječje stvaralaštvo i stvaralaštvo za djecu.

Počelo je postavljanje festivalski zastavica po centru Šibenika. Prva je to vidljiva naznaka da smo na korak od službenog početka Međunarodnog dječjeg festivala koji će ove subote, 15. lipnja, na ljetnoj pozornici kod katedrale svetog Jakova, biti svečano otvoren po 59. put. 348 radova pristiglo je iz dječjih vrtića iz cijele Hrvatske, a 31 rad pripada djeci iz Poljske čije Veleposlanstvo ove godine uvelike podržava organizaciju MDF-a. Do prošle godine, festivalske zastavice bile su dio programa ‘Evo i mene na festivalu’, a ove godine to je preimenovano u ‘Kad se male ruke slože’.

Umjesto dosadašnjih autoportreta, djeci je dano da crtaju cijeli lik svog najboljeg prijatelja, sestre, brata ili bilo koje druge njima drage osobe koja širi ruke. Jednom kad se te zastavice poslože jedna do druge i nadviju se nad ulice i trgove Krešimirovog grada, tvorit će simbolično kolo s idejom da u svijet pošalju poruku zajedništva, snage zajedničkog rada i dječje kreativnosti.

I ne, neće biti postavljene samo novopristigle festivalske zastavice već će se njima pridružiti i sve one koje smo ranijih godina rado viđali na ulicama. I kako kaže poznata šibenska umjetnica i kazališna kostimografkinja, Sara Lovrić Caparin, zadužena za ovogodišnji natječaj ‘Kad se male ruke slože’, još malo pa će nam cijeli grad biti prekriven festivalskim zastavicama!

Podsjetimo, 59. Međunarodni dječji festival u Šibeniku svečano će biti otvoren u subotu, 15. lipnja i trajat će do 29. lipnja. Oživjet će pozornice grada, a samo kroz radionički program proći će gotovo tisuću djece. Ulaznice za brojne predstave već su rasprodane poput one za hollywoodsku franšizu Madagaskar ili filmski klasik Kralj lavova. Očekuje nas i filmska premijera na Gorici, ali i iznenađenje koje pripremaju gosti iz Španjolske koji će i ove godine u Perivoju Roberta Visianija postaviti interaktivno igralište od recikliranog materijala uz podršku Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, Obnovljivih izvora energije OIE Hrvatska i Bikarca. Jedva čekamo!