Skip to content

Zagrebačka procesija na svetkovini Majke Božje od Kamenitih vrata / FOTO!

Svetkovina Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada Zagreba, proslavljena je u petak navečer svečanom misom u zagrebačkoj prvostolnici, koju je predvodio nadbiskup praški kardinal Dominik Jaroslav Duka, a zatim tradicionalnom procesijom mnoštva vjernika sa svijećama i Gospinim likom od katedrale do Kamenitih vrata

Homiliju u euharistijskom slavlju izrekao je kardinal Duka, koji je na početku podsjetio da zagrebačka katedrala, kao i ona u Pragu, ima dugu povijest. Ističući da je ona i mjesto posljednjeg počinka hrabrog borca i pastira svoga stada, blaženog kardinala Alojzija Stepinca, čovjeka koji započinje niz četvorice primasa: Stepinac, Mindszenty, Beran, Wyszyński, a možemo reći i da dijeli njihovu zajedničku i bolnu sudbinu, kardinal Duka je naglasio kako njih četvorica govore jasnim jezikom čak i danas, kada je naša Crkva za koju su oni radili, živjeli i trpjeli, napadana sličnim ideologijama i metodama. “Naši napori za kanonizaciju ove četvorice crkvenih pastira su nada, ali i smjer u kojem se danas trebaju odvijati naši koraci i stavovi. Bez hrabrosti i istinitosti Crkva ne može opstati, a ni oni ne bi mogli biti sveci”, kazao je Kardinal.

Pogledajte fotografije sa zagrebačke procesije u kojoj su sudjelovali članovi HKLD-a, HKDMST-a i drugih društava i mnoštva vjernika sa svijećama i Gospinim likom od katedrale, Bakačevom ulicom, Trgom bana Jelačića, Radićevom do Kamenitih vrata!