Zagreb – Rijeka; 2. – 7. lipnja 2019.

FEKP se održava kao dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

FEKP puni 18!

Pridružite se na otvorenju 18. Festivala europske kratke priče u nedjelju, 2. lipnja 2019. u 20 sati u Velikoj dvorani Teatra &TD (Savska cesta 25, Zagreb).

Na punoljetnome izdanju FEKP-a, koji svake godine u Hrvatsku dovodi najpoznatije europske i svjetske kratkopričaše, pod temom H O M O  N A R R A N S  istražit ćemo temeljnu ljudsku potrebu za pričanjem priče. Festival će otvoriti Miljenko Jergović i Semezdin Mehmedinović, razgovorom s Đurđicom Čilić o tome kako i o čemu pišu, o čemu najbolje šute te postoje li možda priče koje se jednostavno ne mogu ispričati.

ZAGREB

NEDJELJA, 2. LIPNJA

20.00

LITERARY EUROPE LIVE PLUS

RAZGOVOR

Priče o suputnicima

Miljenko Jergović, Semezdin Mehmedinović

U kupeu vlaka kojim su se Semezdin Mehmedinović i Miljenko Jergović vozili 1986. ili 1987. iz Sarajeva u Zagreb s njima je bila i nepoznata, šutljiva žena koja im je povjerila da „nosi svog oca kući“, u kovčegu koji putuje istim vlakom. Otada je prošlo trideset godina, a ni njih dvojica ni mi ne znamo ništa o putniku pokojniku. Ali znamo kako i o čemu Jergović i Mehmedinović pišu i zasebno i jedan drugome, a čut ćemo kako govore i o čemu najbolje šute. Ako su ta dva sarajevska pisca apatridi sa stalnim prebivalištem u jeziku, je li im jezik katkad tijesan? Griješe li oni tkoji misle da Jergović stalno propovijeda i svoje i tuđe priče, dajući glas onima kojima je oduzet, a Mehmedinović uvijek samo svoje, kojih ima za nekoliko tijela i nekoliko života? Bez koje riječi ne bi bilo njihova pisanja, a koja riječ im nedostaje? I tko će – jer netko mora – ispričati priču onog njihovog mrtvog suputnika?

MODERIRA:  ĐURĐICA ČILIĆ

STUDENTSKI CENTAR, TEATAR &TD, VELIKA DVORANA, SAVSKA CESTA 25, ZAGREB

Ulaz slobodan!

Na osamnaestome izdanju FEKP-a, temom HOMO NARRANS istražujemo temeljnu ljudsku potrebu za pričanjem. Uživamo li svi jednaka prava i mogućnosti da ispričamo svoju priču? Jesmo li kao pojedinci i društvo spremni čuti priče drugih? Kao pripovijedajuće biće, čovjek oduvijek brodi morem priča, a razumijevanje te vještine i duboko ljudske potrebe, kao i pomicanje granica onoga što smo spremni čuti i razumjeti, predstavlja mjeru našeg razumijevanja nove Europe i svijeta u kojem živimo.

Gosti su ovogodišnjeg festivala autori koji pišu različite forme, autori fluidnih identiteta, koji obitavaju na razmeđu različitih kultura – László Krasznahorkai (Mađarska), Rosa Liksom (Finska), Elvis Malaj (Albanija/Italija), Melania Mazzucco (Italija), Colum McCann (Irska), Semezdin Mehmedinović (BiH/SAD), Josip Novakovich (Hrvatska/Kanada), Andrés Neuman (Argentina/Španjolska), Antonio Ortuňo (Meksiko), Goran Samardžić (BiH), Adania Shibli (Palestina), Alan Titley (Irska), Melatu Uche Okorie (Nigerija/Irska), Eley Williams (UK) te mnoštvo domaćih autora.

Festival europske kratke priče manifestacija je koji se uz pomoć Ministarstva kulture RH, Ureda za kulturu grada Zagreba te kulturnih instituta i veleposlanstava zemalja koji djeluju u Hrvatskoj održava već osamnaest godina, u organizaciji Hrvatskog društva pisaca (HDP).

Za više informacija, najave, vizuale i PR objave, slobodno se javite.

Lidija Krvarić

Odgovori