Skip to content

Brkić žurno napustio sastanak Predsjedništva HDZ-a

Sastanak Predsjedništva HDZ-a, koji je počeo u 15 sati, još uvijek traje. No, Milijan Brkić žurno je napustio sastanak. Još uvijek nije jasno zašto

U HDZ-u danas analiziraju svoj izborni (ne)uspjeh na izborima za Europski parlament. Umjesto očekivanih pet mandata, osvojili su ih četiri, a kao da to nije dovoljno, isti broj mandata na koncu je pripao i SDP-u. Socijaldemokrati su, zahvaljujući D’hondtu, uzeli taj nesuđeni HDZ-ovski peti mandat.

Dok su sinoć pojedini HDZ-ovci, dok se u stožer, među ljude, nije spustio njihov šef Andrej Plenković, potajice govorili da je ovo ‘najgori izborni rezultat ikad’, danas je trebalo biti vrijeme za nešto trezvenije analize.
Glavni Plenkovićev analitičar Robert Kopal sinoć je ustvrdio, analizirajući razloge za ovaj neuspjeh, da im se dogodio ‘crni labud’. Jesu li HDZ-ovci danas među sobom pronašli tog nesretnog ‘crnog labuda’?

Sastanak Predsjedništva HDZ-a počeo je u 15 sati. No, Milijan Brkić žurno je napustio sastanak prije njegova kraja, javlja reporterka N1 Ana Mlinarić.

Još uvijek nije jasno zašto je to učinio. U prolazu je novinarima rekao ‘dobit ćete izjave’.

Na pitanje je li on crni labud, Brkić je iz smijeh odgovorio: ‘Ja sam više ćelavi labud’.

Nešto nakon Brkićeva odlaska završio je sastanak u HDZ-u. Zasad nema detaljnijih izbora. Neslužbeno se čuje, javlja N1. tek da je ovo prvi dan nakon izbora i da će rezultate tek detaljnije analizirati.

HDZ je osvojio 22,72% ili 244.076 glasova, SDP 18,71% ili 200.976 glasova. Obje stranke osvojile su po 4 mandata. Treća snaga trenutno je u Hrvatskoj koalicija HRAST-a i Ruže Tomašić ili, kako se nazivaju, Hrvatski suverenisti s 8,52% ili 91.546 glasa. Oni su osvojili jedan mandat.

Na četvrtom je mjestu najveće iznenađenje izbora – Mislav Kolakušić koji je osvojio 7,89% ili 84.765 glasova te dobio 1 mandat.

Slijede Živi zid te Amsterdamska, s po 1 mandatom. Autor: Portal NoviList.hr