Svečani ispraćaj pokojnika koji su svoja tijela darovali studentima Medicinskog fakulteta

Na zagrebačkom krematoriju na Mirogoju, 15. svibnja, održan dostojanstven i svečan ispraćaj pokojnika koji su svoja tijela darovali studentima Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Latinska izreka Mortui vivos docent (mrtvi poučavaju žive), upisana u anatomskim institutima diljem svijeta, ima duboki smisao i ukazuje na veliku važnost potrebe za ljudskim anatomskim preparatima u daljnjem obrazovanju.

Anatomija, znanost o građi ljudskog tijela, najvažniji je predmet u temeljnom obrazovanju liječnika, stomatologa i drugih zdravstvenih djelatnika. Jer ako nešto budući liječnik na početku svog puta mora naučiti je temeljito upoznati građu ljudskog tijela. A unatoč ubrzanom napretku medicine pokazalo se da je učenje na anatomskim preparatima najbolji i nezamjenjiv način usvajanja ovih znanja.

I danas vrijedi ono što je akademik Drago Perović istaknuo na prvom predavanju na Medicinskom fakultetu u Zagrebu (12. siječanj 1918.): „Važnost anatomije za medicinsku obuku – to je važnost temelja za kuću. Anatomija je predmet koji se uči očima, jedna od najrealnijih struka ljudskog znanja, gdje ono o čemu se govori ne treba na dugo i široko obrazlagati i dokazivati, već je sve vidljivo i opipljivo i sve treba mladim ljudima pokazati, kako izgleda u prirodi.“

Stoga je darivanje tijela nakon smrti izrazito odgovoran i plemenit čin. On omogućava mladima koji su izabrali ovaj poziv da postanu bolji liječnici i da uspješnije pomažu bolesnicima. Stoga se mora iskazati dužno poštovanje ljudima koji su se odlučili na ovaj korak i poklonili svoje mrtvo tijelo budućim liječnicima. U stotoj akademskoj godini djelovanja Medicinskog fakulteta otvorena je grobnica i tom prilikom su položene prve urne darivatelja tijela.

Ove godine započinjemo s ceremonijom kojom studenti žele izraziti svoju zahvalnost darivateljima tijela i njihovim obiteljima, a koja će se upriličiti po završetku nastave iz anatomije u svakoj akademskoj godini.

Svečani ispraćaj uz prisutnost svih studenata prve godine Studija medicine, demonstratora i nastavnika na Zavodu za anatomiju „Drago Perović“ te pratnju zbora studenata Medicinskog fakulteta, Lege artis, započeeo je u srijedu 15. svibnja 2019. godine u 13:45 sati u Velikoj dvorani Krematorija na Mirogoju. Tom prilikom obavljeno je i polaganje urni darivatelja u grobnicu.

Studenti, demonstratori, nastavnici i djelatnici sa Zavoda za anatomiju „Drago Perović“, Katedra za anatomiju i kliničku anatomiju, Medicinski fakultet, Sveučilište u Zagrebu

Govor studentica prve godine Vinke Potočki i Antonie Precali

Poštovane obitelji! Moji kolege, studenti prve godine Medicinskog fakulteta, okupili smo se ovdje kako bismo odali počast i ispratili darivatelje tijela, zapravo prije svega došli smo ispratiti jedne plemenite ljude. Ljude koji su svojom dobrom voljom donirali tijelo Zavodu za anatomiju i nama, studentima, omogućili njezino učenje. Željela bih vam ukazati koliko je anatomska sekcija važna za nas studente. Iako je tek na početku samog studija, ima veliki utjecaj jer osim što nas uči o anatomskim spoznajama, uči nas kako biti dobar liječnik i formira nas kao ljude. Podučava nas da čovjek nije samo objekt koji promatramo, već da je svatko poseban na svoj način. Osim važnosti sekcije, voljela bih vam prenijeti moje iskustvo s početka vježbi, opisati vam kako sam se osjećala i što sam na njima naučila. Bilo je to 20. ožujka, nestrpljivo sam čekala početak, a kroz glavu su mi prolazile razne misli. Bilo mi je teško zamisliti da netko koga sam jučer mogla sresti na ulici, danas me čeka iza vrata sekcijske dvorane i taj netko postaje kolijevka mog budućeg znanja anatomije. Sve je to u meni se budilo dozu straha i nelagode, nisam znala hoću li biti spremna na ovaj zadatak. No, svakim danom, ta tjeskoba koju sam na početku osjećala, prerastala je u istinsku opčinjenost. Bila sam iznenađena poimanjem da čovjek, koji se sastoji od pojedinih dijelova tijela koje učimo na anatomiji, u cjelini predstavlja osobu. Shvatila sam da, ukoliko želim li biti dobar liječnik, nikada neće biti dovoljno samo naučiti kako se nešto naziva, od čega se sastoji, neće biti dovoljno poznavati samo veliki broj činjenica. Ono što će zapravo biti potrebno, je povezati znanje iz udžbenika sa osjećajima, intuicijom i razumijevanjem. Bit će potrebno promatrati pojedinca kao sklad materije i duha.
Ovim putem, u ime svih studenata, želim se obratiti upravo vama, dragi darivatelji i reći vam koliko ste toga učinili za nas, koliko ste nas naučili i kako ste postali nezaboravan dio našega obrazovanja. Želim vam reći da se vaša životna priča nije zaustavila, nego ona i dalje traje. Priča se kroz naša promatranja vašega tijela. I iako vas možda nismo poznavali za vrijeme vašega života i ne znamo što ste za vrijeme njega učinili, ali smo vas upoznali sada i sa sigurnošću možemo potvrditi plemenitost vašega duha. Zauvijek ćemo vas pamtiti po tome što ste nam, svojim nesebičnim činom, omogućili da upoznamo svu ljepotu i misterij ljudskoga tijela. Prepoznajemo žrtvu koju ste dali za nas, kako bi mi, jednoga dana, mogli napraviti razliku u životima naših budućih pacijenata. Inspirirate nas da budemo bolji, da učimo. Potičete nas da ostavljamo trag za sobom i da svijet činimo boljim mjestom. I za kraj, želim vam se zahvaliti. Hvala vam što ste nam bili najbolji učitelji i pružili nam beskonačan izvor znanja. Hvala vam što ste nas naučili da je svaki čovjek poseban i time nam usadili temelj liječničkog umijeća. Hvala vam što ste nas učinili boljim ljudima. I na kraju, hvala vam što ste bili dio naših sekcija.

Govor Andree Blažević, demonstratorice s anatomije, studentice 6. godine

Svaki student već na prvoj godini shvati važnost učenja anatomije na tijelima. Kao demonstratori, tijekom godina, samo još više doživljavamo taj značaj.
Do prije nekoliko godina anatomska sekcija nije bila na razini kao što je danas, studenti nisu imali priliku raditi samostalno i naučiti tako da sve vide pred sobom, a ni atlasi ni 3d simulacije nisu mogle zamijeniti prikaz na pravom ljudskom tijelu. Kao što je već i sam Drago Perović isticao, anatomija se uči očima i sve je u njoj vidljivo i opipljivo. Danas je to sve ostvarivo upravo zbog darivatelja tijela. Oni su svojim nesebičnim postupkom omogućili da naučimo strukture ljudskog tijela, da naučimo secirati, omogućili da se oblikujemo u što bolje buduće kliničare i kirurge. Njihova humanost i želja da doprinesu zajednici i znanosti nadišla je njihovu smrt i zato im se danas uvelike zahvaljujemo. Svatko od njih kojima danas odajemo zahvalnost pomogao je u obrazovanju nekoliko generacija studenata, svatko od njih omogućio je demonstratorima zainteresiranima za kirurgiju da isprobaju neke zahvate prije nego ih naprave na živom pacijentu i tako smanje mogućnost za grešku. Svatko od njih zaslužio je, a i dobio, od nas veliko poštovanje za vrijeme nastave, onako kako su nas učili naši profesori, a kako smo i sami osjećali da treba.
Prilikom ovog polaganja urni još jednom se u ime svih demonstratora zahvaljujem darivateljima tijela, njihovim obiteljima rodbini i bližnjima. Bez njih, anatomija bi bila čitanje udžbenika i gledanje slika, a ne znanost koju smo zavoljeli i predmet na kojem smo godinama motivirani biti demonstratori.

Hvala.

Pogledajte galeriju fotografija!

Renato Habulin