Simpozij Trebinjsko-mrkanska biskupija za vrijeme posljednjeg biskupa ordinarija Nikole Ferića (1792.-1819.) i nakon njega

U suradnji s Katoličkim bogoslovnim fakultetom iz Sarajeva i Teološko-katehetskim institutom iz Mostara, u organizaciji don. Milenka Krešića, u Pastoralnom centru “Sarserterum” u Stocu održan je 13. svibnja 2019. godine simpozij povodom 200. obljetnice smrti posljednjeg biskupa Trebinjsko-mrkanske biskupije

Na simpoziju su prezentirali radove: dr.sc. Hrvoje Kalem, mr.sc. Nikola Menalo, Mons.dr.sc. Ratko Perić, dr.sc. Petar Vrankić, dr.sc. Milenko Krešić, dr.sc. Marinsko Marić, dr.sc. Božo Goluža, mr.sc. Željko Majić i mr.sc. Marijan Sivrić. Bili su nazočni i prestavnici vlasti s prostora Trebinjske biskupije, svećenici, studenti teologije iz Sarajeva i Mostara, učenici završnih razreda Gimnazije u Stocu, te brojni zaiteresirani.

Obrađene teme su uglavnom vezane za navedeni period, to jest upravljanje Biskupijom u vremenu biskupa Nikole Ferića, ali su otvarane i druge teme posebno vezane za povijesne i pravne okolnosti u kojima je djelovala Biskupija. Zanimljiv je i osvrt na imovinu Biskupije koja se nalazila u Dubrovniku i okolici, te na otocima u dubrovačkom akvatoriju. O imovini na drugim prostorima nije sačuvana adekvatna dokumentacija, ako je uopće i vođena.  

Ova zanimljiva tema je izazvala veliku pozornost prisutnih i otvorila dodatna pitanja, kao sto su preciznije granice Biskupije, razdvojenost teritorije nakon progona biskupa iz Trebinja (Trebinje i Mrkan), naziv Biskupije (Trebinjsko-mrkanska ili Mrkansko-trebinjska obzirom da su korištena oba naziva), kako je moguće da Biskupija nema biskupa već 200 godina itd.

Iako niti jedna tema sipozija nije vezana za sagledavanje mogućnosti revitalizacije Biskupije i imenovanja biskupa, mnogi izlagači su iznijeli podatke koje bi ovome išli u prilog. Ovako iskazani stav predavača neosporno pokazuje raspoloženje i nadu da bi do toga moglo doći. Više podataka se očekuje u Zborniku radova u kojem će se naći radovi i autora koji nisu nastupili na ovom simpoziju.

Mirko Bošković