Likovna umjetnost medicinskih sestara – otvorena izložba u Mramornim kupkama

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva, u petak 10. svibnja u Mramornim kupkama Toplica Lipik otvorena je izložba “Likovna umjetnost medicinskih sestara” na kojoj su izloženi likovni radovi medicinskih sestara Dunjice Karniš, Sanje Krucki, Edite Sudar i Željke Vukalović, koje su uz životni poziv sestrinstva i pomaganja drugima dodatni užitak življenja pronašle u likovnom izričaju.

Glavna sestra lipičke bolnice i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo te predsjednica Društva medicinskih sestara i tehničara iz Domovinskog rata Ljerka Pavković na samom je početku svečanosti istaknula da je Međunarodni dan sestrinstva, koji se slavi povodom rođenja Florence Nightingale, događaj koji se u Toplicama Lipik slavi preko deset godina. “Sve je počelo kad je gospodin Kelemen postao ravnatelj te podržao ideju da se počne obilježavati Međunarodni dan sestrinstva.” Tako je došlo i do ove izložbe na kojoj su radove izložile četiri medicinske sestre – Edita Sudar, umirovljena medicinska sestra, Željka Vukalović i Dunjica Karniš, djelatnice Toplica Lipik te Sanja Krucki, medicinska sestra iz Pakraca.

Mramorne kupke nisu slučajno izabrane za ovu izložbu. One su izgrađene davne 1886. godine, a uz ljekovitost termalne vode i njezin balneološki učinak, Mramorne kupke bile su i duhovna okrjepa posjetiteljima. Još u dalekoj prošlosti, ljudi su ovdje spoznali terapeutsku i duhovnu vrijednost umjetničkog i kulturnog izričaja te ga povezali s konvencionalnim oblicima liječenja.“, kazao je ravnatelj Toplica Lipik Darko Kelemen. “Svjesni te činjenice iz godine u godinu u Toplicama Lipik obogaćivali smo boravak našim gostima širokim spektrom glazbenih, poetskih, plesnih i drugih duhovnih, zabavnih i kulturnih sadržaja. Ipak, posebnu vrijednost svim tim događanjima davali su naši, umjetničkom izričaju skloni, zdravstveni radnici poput prim. Ota Kramla u slikarstvu, prim. Senke Rendulić Slivar u poeziji, Siniše Almašija u fotografiji, a sad se to odnosi i na Dunjicu Karniš, Željku Vukalović, Sanju Krucki te Editu Sudar.“, naglasio je ravnatelj Kelemen.

Primarijus Oto Kraml, član organizacijskog tima ove izložbe, istaknuo je da je poziv medicinske sestre zahtjevan i odgovoran, stresan, ali ujedno i human jer pomaže drugima. “Pomaže ljudima u nevolji, a s bolesnicima medicinske sestre dijele i lijepe, ali i teške trenutke, s obzirom na to da s njima provode najviše vremena. Na izloženim radovima naših medicinskih sestara možemo vidjeti kako one u svaku sliku ulažu dio sebe, svoje osjećaje i svoju kreativnost.“, rekao je primarijus Kraml.

Sve više se u svijetu priča o terapeutskom djelovanju umjetnosti na čovjeka, i to kada djeluje ne samo kao kreator, već i kao promatrač. Uz konzumaciju i produkciju umjetnosti, ističu se i blagodati boravljenja u prirodi. Autorice prisutne na ovoj izložbi potvrđuju navedeno i uprizorujući uglavnom motive iz prirode, pokazuju koliko je dokolica i njegovanje kreativnog potencijala važno za održavanje i postizanje psihofizičkog zdravlja.“, istaknula je Ivona Pavković, kustosica izložbe. “Posredstvom ove izložbe zapravo se upoznajemo s četiri žene iz pomagačkih profesija, koje njegujući svoj kreativni potencijal, na adekvatan način se nose s izazovima što nosi život, što u profesionalnom, što u privatnom životu, i uprizoruju njegove ljepote.“, dodala je kustosica.

Izložbu je otvorio lipički dogradonačelnik te predsjednik upravnog vijeća Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Slobodan Katunar koji je ovom prigodom istaknuo kako se medicinske sestre i medicinski tehničari bave jedinstvenim pozivom koji traži ono najljepše u ljudskom biću – humanost i predanost pozivu. “Upravo ste vi, medicinske sestre i tehničari, dali veliki obol ovoj našoj bolnici, ali dali ste i veliki doprinos u oslobađanju naše zemlje, tijekom Domovinsko rata.“, napomenuo je dogradonačelnik kojem je predsjednica Društva medicinskih sestara i tehničara iz Domovinskog rata Ljerka Pavković poklonila knjigu “Medicinske sestre i medicinski tehničari u Domovinskom ratu”, zahvalivši mu na velikoj pomoći u promociji same knjige.

Glazbeni doprinos izložbi dali su članovi Gradskog pjevačkog zbora Lipik izvedbom tri pjesme: Rane devedesete, Slavonija polegla u magli i Mirno teku rijeke.

Autor: Matija Kulhavi, Compas.com