Skip to content

Cohen na putu prema zatvoru napao Trumpa: Imam još mnogo toga za reći

Michael Cohen, bivši osobni odvjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa, u ponedjeljak je u razgovoru s novinarima napao svog bivšeg poslodavca prije nego što se prijavio u zatvor gdje će odslužiti tri godine kazne.

Cohen, koji je prije tvrdio kako bi “primio metak” za Trumpa, a sad ga naziva “prevarantom”, do 14 sati trebao se prijaviti u zatvor u Otisvilleu u saveznoj državi New York na odsluživanje kazne zbog ilegalne kupnje šutnje dviju žena koje su tvrdile da su imale spolne odnose s američkim predsjednikom te zato što je lagao američkom Kongresu.

Vjeruje se kako će biti smješten u zatvorski kamp minimalne sigurnosti.

Cohen je novinarima rekao kako se nada da će u trenutku dovršetka njegove kazne “država biti mjesto bez ksenofobije, nepravde i laži na čelu zemlje”.

– Imam još mnogo toga za reći i radujem se danu kad ću moći podijeliti istinu – dodao je.

Cohenova zatvorska kazna predstavlja veliki pad za tog 52-godišnjeg odvjetnika s Long Islanda čija je karijera bila vezana za Trumpa dok je on od nekretninskog magnata postajao reality zvijezda, a potom i predsjednik.

Cohen je Trumpov odvjetnik bio više od desetljeća.

Njihovi odnosi pogoršali su se nakon što su agenti FBI-ja u travnju prošle godine upali u Cohenov ured u Rockefeller Centru i u sobu u hotelu Park Avenue u sklopu istrage proizašle iz rada posebnog istražitelja Roberta Muellera, koji se bavio navodnim ruskim miješanjem u američke izbore 2016. godine.

Informacije prikupljene u tim racijama dovele su do niza optužnica protiv Cohena koje su uzrokovale njegov dramatičan razlaz s Trumpom.

Cohen se sa svojim šefom javno rastao u srpnju 2018. kad je za ABC News poručio da će staviti svoju obitelj i odanost državi ispred predsjednika.

‘Slijepa odanost’

U saslušanju pred Kongresom u Washingtonu Cohen je u veljači rekao kako se “srami što je izabrao sudjelovati u prikrivanju nedopuštenih radnji Trumpa umjesto da je slušao svoju savjest”.

See also  U neredima u pokrajini Xinjiang 27 mrtvih

– Sramim se jer znam što je Trump. On je rasist. On je prevarant. On je varalica – istaknuo je tad.

Tijekom izricanja presude u prosincu u New Yorku Cohen je rekao kako se njegova “slabost može karakterizirati kao slijepa odanost Trumpu” te da je bio “slab jer nije imao snage propitkivati i odbiti njegove zahtjeve”.

Istražiteljima je tijekom izricanja presude poručio da će im dati što je više informacija moguće o svom bivšem šefu.

Trump je Cohenu odgovorio na Twitteru, prozvavši ga “slabom osobom”, “lošim odvjetnikom i prevarantom”.

Cohen je u kolovozu 2018. priznao krivnju za kršenje zakona o financiranju kampanja, za bankovnu i poreznu prijevaru. Sudu je otkrio kako mu je Trump naredio isplatu od 130 tisuća dolara bivšoj porno zvijezi Stormy Daniels i 150 tisuća Playboyjevoj zečici Karen McDougal kako ne bi izlazile u javnost s informacijama o svojim odnosima s Trumpom.

On je odbacio tvrdnje da je imao seksualne odnose s njima i da je Cohenu naredio da čini išta ilegalno.

Cohen je priznao i da je lagao Kongresu kako bi se činilo da su pregovori o projektu izgradnje Trumpova nebodera u Rusiji završili prije predsjedničke kampanje, iako su trajali i nakon toga.