Novi potez Kim jong-Una naslućuje da je situacija na poluotoku dramatična

Sjeverna je Koreja smanjila iznos racionirane hrane na 300 grama dnevno, što je najniži iznos u povijesti za ovo doba godine, a dodatni rezovi su izgledni nakon najgore žetve desetljeća, objavio je UN u petak

UN je radio procjenu hrane od 29. ožujka do 12. travnja, na zahtjev Sjeverne Koreje. Dobili su širok pristup, uključujući pristup kooperativnim farmama, ruralnim i urbanim kućanstvima, vrtićima i centrima za distribuciju hrane.

“Nova sigurnosna procjena hrane pronašla je kako je nakon najgore žetve u posljednjih 10 godina, zbog suhih razdoblja, toplinskih valova i poplava, 10,1 milijun ljudi pogođen teškom nesigurnošću po pitanju hrane, što znači da nemaju dovoljno hrane do sljedeće žetve”, rekao je glasnogovornik Svjetskog programa za hranu (WFP) Herve Verhoosel.

Studija je otkrila da je sjevernokorejski unos proteina vrlo nizak, a da neke obitelji konzumiraju proteine samo nekoliko puta godišnje.

WFP i UN-ova Organizacija za prehranu i poljoprivredu, koje su zajedno provele istraživanje, među nekoliko su humanitarnih agencija s pristupom Sjevernoj Koreji, koju je pogodila glad sredinom 1990-ih, a pritom je umrlo do 3 milijuna ljudi.

Poljoprivredna proizvodnja od 4,9 milijuna tona, najniža od 2008./2009., dovela je do nedostatka hrane od 1,36 milijuna tona u 2018./2019.

Preko deset milijuna ljudi, kojima je bila potrebna pomoć u hrani, uključuje 7,5 od 17,5 milijuna građana Sjeverne Koreje koji ovise o vladinim racioniranim obrocima te 2,6 milijuna poljoprivrednika.

Svjetski program za hranu planira novu novu procjenu tijekom srpnja i kolovoza kako bi se bolje razumjeli razmjeri krize. AUTOR: Hina