HOD ZA ŽIVOT koji odvijati će se 18. svibnja 2019. godine u Rijeci

Građanska inicijativa, koja djeluje u okvirima Udruga Malaika, organizira „Hod za život“ u Rijeci u sklopu nacionalnog Hoda koji će se odvijati istovremeno u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Zadru. “Hod za život” je miroljubivi hoda građana po kojem se želi naznačili važnost potpori životu kao temeljnom pravu čovjeka, a ove godine pod sloganom “Zaštitimo nerođenu djecu, najugroženiju manjinu u Hrvatskoj”.

Predviđamo okupljanje povorke u 10 sati na Korzu (Gradska ura) te potom kretanje građana ulicom Ante Starčevića sve do završetka zamišljene ruta na Trgu bana Jelačića gdje ćemo ostati u zajedničkom slavlju i druženju uz glazbeni program kojeg predvodi Marko Vukes i band “Share love with others”.

Bdjenje uoči Hoda za život
Pozivamo mlade iz katoličkih zajednica da organizirano dođu u Rijeku i budu s nama u molitvi i Hodu za život. U večeri uoči Hoda, organiziramo od 20 sati do ponoć bdjenje u Svetištu Majke Božje Trsatske za sve Riječane koji će se moći odazvati te za hodočasnike, mlade, koji će nam moći doći iz drugih biskupija. Bdjenje će uključivati procesiju sa svijećama, sv. Misu, Euharistijsko klanjanje, nagovor i molitvu uz pratnju slavljeničkog tima, a predvoditelj će biti vlč. Darko Zgrablić. Program za mlade hodočasnike:

Započinje dolaskom u Rijeku u petak 17. svibnja 2019. godine u poslijepodnevnim satima.

Za grupe predviđamo smještaj na dvije lokacije – Botel Marina za ukupno 65 osoba, te dva objekta Hostela Morčić za ukupno 34 osobe.
Cijena noćenja uz boravišnu pristojbu je po trenutnim ponudama oko 190 kn po osobi.

Obroke će predvidjeti organizator, Udruga Malaika, a uključivat će večeru 17. svibnja te doručak i ručak 18. svibnja. Cijena po obroku je: večera 30 kn, doručak 20 kn, ručak 30 kn (potrebno je napomenuti ako je neka osoba vegetarijanac). Ukupni trošak smještaja i hrane bi bio oko 260 kn.(Nastojat ćemo ići na što kvalitetniju i jeftiniju ponudu).

Potrebno je prijaviti se do 5. svibnja i uplatiti predujam od 100 kn po osobi na ime organizatora kako slijedi, uz prethodni dogovor i provjeru slobodnih mjesta sa organizatorom: Udruga Malaika, Simonettieva 7, 51000 Rijeka, IBAN: HR9423600001102759765, svrha uplate: donacija “Hod za život”.

Prijave grupa i druge potrebne informacije možete saznati kod naših koordinatora:
Barbara Brezac Benigar 098 505 470
Sara Baltić 098 912 6391

Papa Ivan Pavao II se rodio 18. svibnja, a tog dana ove godine hodamo za ŽIVOT
 Na dan 18. svibnja se posebno spominjemo rođendana našeg sv. pape Ivana Pavla II. I on je bio veliki štovatelj Gospe Trsatske i hodočasnik. U prolazu prema sakristiji, još uvijek stoji klecalo na kojem se molio. Mnogi hodočasnici i sada na tom mjestu kleknu i mole.

Nazaretska kućica Svete obitelji donijela milost za hrvatski narod

2017. godine smo proslavili 726. godišnjica Svetkovine Majke Božje Trsatske i 650. godišnjicu Čudotvorne slike Gospe Trsatske ¨Majka milosti¨
Kućicu Svete obitelji su u Hrvatsku donijeli anđeli
Kućica se spuštala uz zasljepljujuću svjetlost, a nepokretnog trsatskog župnika ozdravila Majka Božja koja mu se objavljuje s riječima: ¨To je moja kućica.¨

 Ponekad zaboravljamo da je naša domovina nagrađena mnogim milostima. Jedna od takvih je najstarije hrvatsko marijansko svetište, Svetište Majke Božje Trsatske u Rijeci. Upravo na ovom mjestu se u prošlosti tijekom tri godine i sedam mjeseci nalazila Nazaretska kućica Svete obitelji. Bila je to ista ona u kojoj je rođena Djevica Marija, u kojoj je živjela sa Sv. Josipom i u kojoj je odrastao i živio Isus. Prema svjedočanstvima, kućicu su donijeli anđeli 10. svibnja 1291. godine i spustili je na Trsat u Rijeci. Potom su je anđeli 10. prosinca 1294. godine prenijeli u Italiju u blizinu Recanatija, na privatni posjed gospođe po imenu Lauretta. Kućicu su obilazili hodočasnici, no nažalost i razbojnici. Stoga je kućica treći put nakon osam mjeseci opet po anđelima prenešena u Loreto u Italiji gdje je još i danas. U Italiji su mnogi ljudi svjedočili trenutke kod dolaska i odlaska kućice uslijed kojih se iz oblaka pojavljivala neobična zasljepljujuća svjetlost. 

To uistinu jest Nazaretska kućica
Zidovi kućice se i danas u centimetar mogu sastaviti sa onima koji su preostali u Nazaretu, a građevni materijal na udaljenosti od 2000 km je potpuno istog sastava koji odgovara samo toj kući

 Mnoga istraživanja su se radila kako bi se potvrdilo da to uistinu jest Nazaretska kućica. Stoga se uspjelo dokazati da je u istom danu kućica u Nazaretu nestala, a pojavila se na trsatskom brežuljku u šumi. Nisu postojale ljudske snage koje su u ono vrijeme mogle učiniti da kućica prijeđe 2000 km u istom danu. Prvi su je pronašli radnici koji su se začudili znajući da na tom mjestu nema koliba i kuća, a i da je mjesto uz strminu te bi ljudima bilo teže dostupno za gradnju. U kućici duljine 9,52 m i širine 4,10 m je bio kameni oltar na kojem je bio kip Majke s Djetetom, a poviše oltara je bio grčki križ sa Raspetim Isusom i natpis ¨Isus iz Nazareta, Kralj židovski¨. Bilo je tu i ognjište, ormar, posude, pribor za blagovanje i niz drugog. Drvosječe su kod pronalaska pomislili da je to kapelica. Tadašnji trsatski župnik, Aleksandar Jurjević, nepokretan i jako bolestan, posvjedočio je da mu se u snu ukazala Majka Božja i rekla da je to njezina kućica nakon čega je odmah zadobio ozdravljenje. Uspoređujući jedan pripadajući dio kućice koji je ostao ugrađen u stijeni u Nazaretu i tri stijenke kućice koje se nalaze u Loretu, uvidjelo se nakon iscrpnih istraživanja da u potpunosti odgovaraju jedni drugima, kako po obliku i dimenzijama po kojim bi se kućica opet mogla objediniti, tako i po sastavu od kojeg su zidovi građeni. 

Zašto smo baš mi u Hrvatskoj zadobili toliku milost?

 Činjenica da su kućicu prenijeli anđeli, već postaje čudesan događaj. No, da li se ikada pitamo zašto smo baš mi Hrvati zadobili toliku milost? Da li ikada postajemo svjesni koliko smo ljubljeni kad je ovako blizu naših očiju došla potvrda da je Sveta obitelj s nama? I dok samo čitamo ove retke, u duhu možemo vidjeti kućicu koja se spušta pred našim očima uz riječi s Neba: ¨Želim da i ti budeš svjedok… Pred tvoje oči stavljam svete zidove, hram u kojem će se događati početak najuzvišenijeg predanja Moje ljubavi prema čovjeku.¨. Tu je Marija ugledala arkanđela Gabriela koji joj naviješta radosnu vijest, tu je Sveti Petar držao prve mise nakon Isusova Uskrsnuća… To je sam dar Božji za naš hrvatski narod.  

Čudotvornu sliku Gospe Trsatske je navodno naslikao Sv. Luka evanđelist
Povjesničari su dokazivali da je ¨Majku milosti¨ naslikao Sv. Luka proučavajući sve njegove slike diljem sviejta. A i arhivski spisi iz trsatskog franjevačkog samostana koji su se čuvali zbog najezda Turaka u Medvedgradu su dokazivali da je autentična. Rukopis ¨Koncept¨ fra Franje Glavinića tvrdi da nema sumnje da je djelo originalno jer sve slike Sv. Luke imaju čudotvornost.

 Na Trsatu je na mjestu na kojem je stajala kućica izgrađena crkva u koju dolaze mnogi hodočasnici. Na glavnom oltaru je od 1367. godine izložena Čudotvorna slika Gospe Trsatske ili ¨Majka milosti¨ po kojoj štovatelji zadobivaju mnoga uslišanja za svoje molitve, ali i mnoga čudesna ozdravljenja. Papa Urban V. je prije 650 godina, sa željom da utješi narod koji je žalovao zbog premještanja Nazaretske kućice, darovao ovom Svetištu sliku Blažene Djevice Marije koju je naslikao Sv. Luka evanđelist. Mnogi povijesni spisi potvrđuju autentičnost ovog djela i podatak da je ¨Majku milosti¨ uistinu naslikao Sv. Luka. Jedan dio dokaza su arhivski spisi iz trsatskog franjevačkog samostana koji su se čuvali zbog najezda Turaka u Medvedgradu te su u nedavnoj prošlosti izgubljeni. No, i povjesničari koji su se bavili proučavanjem djela koja je napravio Sv. Luka tvrde da je ovo jedna od mnogih slika neupitno istog autora. U arhivi trsatskog samostana se čuva rukopis ¨Koncept¨ i njegov prijepis pod nazivom ¨Čistopis¨ u kojem povjesničar trsatskog svetišta fra Franjo Glavinić, a koji je bio i cijenjeni hrvatski književnik, tvrdi u svojim izvještajima kako nema sumnje da je Sv. Luka naslikao ovo djelo. Pored arhiviranih spisa koji su se čuvali sa dokazima, čudotvornost slike Glavinić promatra kao još jedan od dokaza da iz ovog djela uistinu stoji njezina originalnost i Sv. Luka. Naime, sve njegove slike imaju čudotvornost gdje god se nalazile u svijetu. A po ovoj Čudotvornoj slici ozdravljaju katolici, pravoslavci i muslimani što opravdava njezinu čudotvornost.
Ovu trsatsku Čudotvornu sliku naslikanu na cedrovoj dasci je moguće promatrati kao prikaz koji je suvremenom čovjeku privilegija jer Sv. Luka donosi lik Marije koju je za života poznavao. Stoga bi kao promatrači trebali poželjeti duboko prodrijeti u detalje koji otkrivaju tajanstvenost izgleda naše Nebeske Majke. Marija doji Dijete Isusa držeći ga u naručju, što je prikazano na simboličan način. Oboje imaju ozbiljni izraz lica, a svi elemetni na slici ostavljaju zamjećenu tjelesnu disproporcionalost, jake kontraste i oštrinu prikaza. No unatoč tome, nemoguće je otkloniti snažan dojam kod omekšanih detalja koji donose toplinu i poruku Majčine ljubavi. Samo Marijin pogled je upravljen prema promatraču, što zasigurno nije slučajno. Sv. Luka upravo i želi donijeti lik Marije koja šuteći prodire do svakoga od nas i progovara u srcu.

Obzirom da događaj, kao i Udruga koja je nositelj, nemaju profitabilni karakter, ne raspolažemo vlastitim sredstvima. A izvedba događaja iziskuje određene troškove koji su nam trenutni financijski izazov (troškovi za pozornicu, razglas, tiskanje promotivnih, informativnih materijala, izrada transparenata, snimanje video pozivnice, glazbeni program). Stoga vas ljubazno molimo da nam, ukoliko možete, omogućite svojom donacijom realizaciju istog. I svaki najmanji iznos smatramo vrijednim ulaganjem.

Priredila Marija Benković