BERNARDIĆ I SDP-ovci POTPISALI ZA REFERENDUM: Tada je situacija bila drugačija

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u nedjelju je na Trgu bana Josipa Jelačića potpisom podržao referendumsku inicijativu “67 je previše” te ustvrdio kako nema nikakvog razloga da se radi do 67 godina

“Pozivam sve hrvatske građane da potpišu inicijativu ’67 je previše’ i usprotive se ovom prijedlogu mirovinske reforme da građani rade duže, u mirovini primaju manju mirovinu i žive još teže. To je nešto što je nedopustivo jer se mirovina u odnosu na plaću smanjuje, pogotovo rapidno zadnje tri godine, i s ovim ritmom za 10 godina ona će iznositi tek četvrtinu plaće”, rekao je Bernardić novinarima nakon što je, zajedno sa stranačkom delegacijom, potpisom podržao tu referendumsku incijativu triju sindikalnih središnjica.

Upozorio je kako umirovljenici sve teže žive i prisiljeni su zbog toga raditi i na crno pomoćne poslove kako bi preživjeli. Također, kazao je, zbog lošije prehrane stagnira i životni vijek građana u zemlji. “Nema nikakvog razloga da se radi do 67 godina”, naglasio je dodavši kako je o tom pitanju izostao socijalni dijalog Vlade i sindikata.

Smatra da je SDP pogriješio 2013. godine

Na novinarski upit kako to da dob od 67 godina nije bila prevelika dob za SDP kada je 2013. glasovao za taj prijedlog zakona, Bernardić je odgovorio da su tada okolnosti bile nešto drugačije i životni vijek se povećavao. “Osobno mislim da smo pogriješili s tom odlukom. No, ta odluka je bitno drugačija od ove koja je danas. Tada je to vrijedilo za 2038. a danas je dob za umirovljene sa 67 godina tu ‘na vratima’. Ako je čovjek nezaposlen i čeka do 67. godine, još ga se dodatno penalizira”, rekao je.

Podsjetivši kako nakon što je izglasan SDP-ov prijedlog nije bilo sindikalnog referenduma, predsjednik SDP-a ocijenio je da je sadašnji Vladin prijedlog duboko nepravedan. To je, smatra Bernardić, najbolje potvrdio i ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić rekavši da bi provedba referenduma koštala državu 45 milijardi kuna.

“Tako je direktno potvrdio da je tih 45 milijardi kuna uzeo radnicima ove zemlje. Mirovina nije milostinja, ona je pravo na minuli rad. SDP će inzistirati na provedbi svog plana za povećanje mirovina jer umirovljenici zaslužuju živjeti kao drugi građani EU”, poručio je.

Upitan za komentar potvrde kreditnog rejtinga zemlje agencije Moody’s koja je poboljšala prognozu iz stabilne u pozitivnu, Bernardić je kazao kako će jedinu korist od toga imati Vlada tako što će moći jeftinije zadužiti zemlju i građane te da će na kraju cijenu tog zaduženja, kao i uvijek, platiti hrvatski građani.

Na Dan Europe u Hrvatsku dolazi Frans Timmermans

Na pitanje o dolasku njemačke kancelarka Angele Merkel u Zagreb na predizborni skup HDZ-a za izbore za Europski parlament, najavio je da u Zagreb 9. svibnja, na Dan Europe, dolazi kandidat europskih socijalista za predsjednika Europske komisije Frans Timmermans. “Veću počast socijaldemokrati nisu mogli dobiti”, poručio je. izvor Hina