Marijana Šatrak: U mojem svijetu boja je jedino “bitno” tko je sretniji čovjek

Razgovarali smo s Marijanom Šatrak, sa sveprisutnijom slikaricom na hrvatskoj likovnoj sceni, ali već izgrađenom, mladom križevačkom umjetnicom, članicom Križevačkog likovnog kruga, a povodom likovne kolonije koja će se uskoro održati u Svetom Petru Čvrstecu, na kojoj će Marijana sudjelovati

Poštovana gospođo Marijana kažite nam jednostavno što volite?

Volim živjeti ispunjeno, dan po dan, s pozitivnim ljudima oko sebe…

Možete li se kratko predstaviti čitateljima Akademije art?

Ja sam Marijana Šatrak, rođena Ferenčina. Rođena sam u Koprivnici, a iz mjesta sam Sveti Petar Čvrstec. Srednju Tekstilnu školu pohađala sam u Križevcima, zatim sam nastavila školovanje u Zagrebu na Fakultetu tekstila, kože i dizajna.

Od kada je vaša ljubav prema slikarstvu?

Od rane mladosti uviđam ljubav prema slikanju, bojama, dizajnu, grafici. To je moj život…

Koja likovna tehnika vam se najviše sviđa? Imate li likovnu naobrazbu?

Najviše volim slikati uljanim bojama na platnu. Upisujem se 2017. godine u Križevački likovni krug pod vodstvom predsjednice Zdenke Vrabec. Od tada, kao aktivna članica, sudjelujem na svim grupnim izložbama. Upisujem i tečaj slikanja, već drugu godinu, kod istaknutog Križevčanina, likovnog pedagoga i akademskog slikara Zorana Homena.

Vaše likovno umijeće primjenjujete i u humanitarne svrhe.

Rado se odazivam na likovne kolonije i druge humanitarne događaje, aukcije i slično.

Što bi široj javnosti poručili preko vaših pejsaža i drugih znalački naslikanih i dojmljivih motiva? Imate li neke planove?

Planove nemam neke daleke. Na kraju, je li bitno tko je ljepši, je li bitno tko je pametniji, je li bitno tko je bogatiji, je li je važno tko je jači, tko je utjecajniji?… U mojem svijetu boja je jedino “bitno” tko je sretniji čovjek.

Lijepo ste to rekli. Hvala vam na vrlo ugodnom razgovoru.

Stjepan Katić, Akademija art