Verzije izvješća posebnog istražitelja Roberta Muellera u obliku knjige došle su na vrh Amazonove top liste bestselera u Sjedinjenim Državama, usprkos tome što ih se može pronaći i besplatno

Izdavači se nadaju da će zaraditi na velikom interesu za dugoočekivano Muellerovo izvješće o navodnom ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016. u korist kampanje predsjednika Donalda Trumpa.

Otkad je taj dokument na 448 stranica objavljen u četvrtak, tri su ga izdavačke kuće požurile izdati u obliku knjige – Scribner, Melville House i Skyhorse.

Verzija Scribnera sadžri i analizu Washington Posta te je u subotu došla na sam vrh Amazonove liste. Slijedi ju Skyhorseova, dok je ona Melville Housea na četvrtom mjestu.

Cijene knjiga variraju između 7 i 10 dolara, a trenutno su dostupne samo za prednarudžbu. Izdavači ju planiraju na police staviti kroz nekoliko dana.

U razgovoru za američki radio NPR, urednik Skyhorsea Mark Gompertz otkrio je kako ima tim od devet ljudi koji pregledavaju dokument “cijeli dan i noć ako je to potrebno”.

SAD ima povijest objavljivanja vladinih izvješća u papirnatom obliku. To je učinjeno s izvješćem Starr o aferi bivšeg predsjednika Billa Clintona s Monicom Lewinsky, kao i s izvješćem o terorističkim napadima 11. rujna. AUTOR: Hina