Skip to content

HRVATSKA DOBILA MUZEJ CRVENE POVIJESTI S EKSPONATIMA IZ SFRJ – Jedni doći zbog nostalgije i gubitka privilegija, stranci iz znatiželje, a stradali “eto ih tamo – daleko im kuća”

Muzej crvene povijesti (Red history museum) otvoren je u subotu u Dubrovniku u prostoru Tvornice ugljenografitnih proizvoda (TUP), a s više od pet stotina raznovrsnih eksponata iz razdoblja SFRJ na multimedijalan i interaktivan način prikazuje povijest socijalizma u Hrvatskoj.

Suosnivač muzeja Nino Glavinić istaknuo je da muzej ne nameće nikakav sud, nego pruža priliku posjetitelju da sam dođe do zaključka uz informacije koje su, ustvrdio je, prenesene na najobjektivniji način.

„Trend interesa za socijalizam u svijetu je u porastu. Demokratski socijalizam u SAD-u jača, a nama stiže sve više američkih turista pa baš iz tog dijela svijeta očekujemo velik interes. Što se tiče domaćih, očekujem da će jedni doći iz nostalgije, drugi iz zabrinutosti, a treći iz znatiželje. Mnoge zanima što krije muzej pa se nadam da će nas posjetiti, a ne donositi neprovjerene zaključke“, objasnio je Glavinić.

Naglasio je da su na tekstovima i istraživanju radili stručnjaci, a uspostavljena je suradnja i s Muzejom Domovinskog rata u Dubrovniku te nizom drugih hrvatskih i slovenskih muzeja.

„Uvijek smo otvoreni za suradnju sa svima, kako bismo muzej učinili što vjerodostojnijim. Muzeja ne bi bilo bez savjeta i donacija. Čak su nam darovana i osobna sjećanja, fotografije kao subjektivna strana povijesti“, rekao je Glavinić.

Naglasio je kako je ideja o osnivanju ovakvog muzeja nastala prije dvije godine, a počela se ostvarivati nakon okupljanja tima povjesničara, arhitekata i dizajnera te prikupljanja eksponata diljem Hrvatske. Muzej je, ističe Glavinić, jedinstven u Dubrovniku zbog interaktivnosti sadržaja koji navodi posjetitelje da i sami otkriju brojne informacije.

„Pratimo trend svjetskih muzeja, kao što je muzej DDR-a u Njemačkoj. Otkrili smo da ljudi vole muzeje u kojima su aktivni posjetitelji. Zato se uz našu aplikaciju dobiva sadržaj proširene stvarnosti kao novo iskustvo“, rekao je Glavinić, koji očekuje da će muzej posjetiteljima pružiti zabavu, ali ih i potaknuti na dodatno istraživanje. Izvor Hina

See also  Puno sreće za EU nastup hrvatske nogometne reprezentacije
mala retrospektiva