Skip to content

“Fragmentacije plohe i linije” Natalije Škalić i “Moć zapažanja” Ivana Tudeka

PUČKO OTVORENO UČILIŠTE LABIN, GRADSKA GALERIJA LABIN, predstavlja dvije samostalne izložbe:

“Fragmentacije plohe i linije”
Autorica:  Natalija Škalić

&

“Moć zapažanja”
Autor: Ivan Tudek

Otvorenje obiju izložbi biti će u petak, 26. travnja 2019. godine, u 20 sati.

O izložbi autorice Natalije Škalić govoriti će kustosica Mirna Rul.

“Granica je, u svojoj suštini, uvijek neka stvarna ili zamišljena, prostorna ili vremenska, prirodna ili umjetna, jasna ili, možda, nešto mutnija – linija.  A upravo je linija, kako ona konturna, tako i strukturna, element od kojeg Natalija Škalić polazi u svojoj izložbi “Fragmentacije plohe i linije“. Njene linije omeđuju pravokutne plohe, koje su, ovisno o mediju, dvodimenzionalne ili, izlazeći u prostor, postaju trodimenzionalnima, odnosno skulpturom ili reljefom. Kontinuirana repeticija linije, odnosno plohe, koja je uvijek iste debljine (ili u određenom mjerilu) i koja se prenosi iz crteža u skulpturu, iz skulpture u plohu ili, pak, iz skulpture opet u crtež, s jedne strane implicira određenu rigidnost, pravila i jasnu strukturu. S druge strane, ovo ritmičko ponavljanje motiva linije, omogućuje svojevrsnu fluidnost i kreaciju objekata koji izmiču strogim pravilima – nedovršenih struktura, nadogradnja kojih bi, upravo zbog njihova „mrežnog“ karaktera, barem teoretski, mogla ići ad infinitum.

Škalić kao i ruski konstruktivisti,  prenosi mrežne forme u slikarstvo i skulpturu,  prenosi svoje strukture iz jednog medija u drugi, aludirajući tako na potencijalnu prostornu beskonačnost, a ponavljajući isti motiv linije, kao „osnovnog operativnog alata mreže, iz izložbe u izložbu, stvara  privid ne samo prostorne beskonačnosti, već i one vremenske.”

(Mirna Rul…. iz predgovora katalogu)

Natalija Škalić rođena je u Zagrebu 1980. godine. 2000. godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, nastavnički odsjek. 2011. diplomirala je u klasi prof. Peruška Bogdanića, smjer kiparstvo. 2005. sudjelovala je na Međunarodnoj studentskoj kiparskoj školi Montraker u Vrsaru. Voditeljica je slikarske radionice Studentskog Centra u Zagrebu od 2007. do 2009.

Izlagala je na mnogobrojnim samostalnim i skupnim izložbama (Salon Galić – Split, Galerija VN –

See also  Nick Crowe & Ian Rawlinson, Nika Radić: Prijevod/Translation

Zagreb, Galerija Greta – Zagreb, Galerija Flora – Dubrovnik, Galerija Academia Moderna –

Zagreb, Galerija Pm – HDLU Zagreb, Galerija Križić-Roban – Zagreb, Muzej suvremene umjetnosti Istre – Pula, Galerija MMC Luka – Pula, Galerija Kortil – Rijeka, Gradska galerija Labin).

2004. godine nagrađena je Nagradom Hrvatske gospodarske komore.

Autorica je dviju skulptura u javnom prostoru: „Kućice“, Muzej Kvarta Zapruđe, Kontraakcija,

2010. i „Ronioc“, Međunarodna kiparska škola „Montraker“, Vrsar, 2005.

2009. sudjelovala je kao asistentica scenografa i autorica rekvizite za kratke filmove „Dijete“ i

„Uskršnja jaja“, producenta Daria Juračina te je autorica kostimografije za plesno-žonglersku

predstavu „Pyrtaneion“ koja je izvedena u sklopu 19. Tjedna suvrmenog plesa (2002.).

Živi i radi u Zagrebu.

O izložbi Ivana Tudeka govoriti će spisateljica Neva Lukić.

“U samim stvaralačkim početcima, a oni pripadaju vremenu prvoga desetljeća ovoga stoljeća, Ivan Tudek se u svom izlagačkom radu izražavao isključivo kroz vizualni kod – slikarstvo, različite instalacije i skulpturu, dok je riječ pripadala mediju stripa.

Izložba Moć zapažanja, prethodno također postavljena u zagrebačkoj Galeriji SC (27. veljače do 16. ožujka 2019.) za razliku od ranijih izložbi pretežno donosi radove koji vise na zidu (akrilici, reljefi/asamblaži, fotografije), osim kutije tek naslonjene uza zid na kojoj stoji informacija Bez naziva te malenog pokretnog objekta na kojemu je napisano BIJEG a koji posjetitelju nudi bijeg iz galerije netom što je u nju zakoračio! Ono što ujedinjuje sve radove zasigurno je ironijsko poigravanje percepcijom posjetitelja, a i činjenica da umjetnik pristupa mediju stripa kroz nekonvencionalan, konceptualan pristup: svaki od radova kombinira riječ i sliku, a mnogi od njih su kadrirani po uzoru na strip.”

(Neva Lukić… iz predgovora katalogu izložbe)


Ivan Tudek rođen je 1983. godine u Zagrebu.

2010. godine diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na nastavničkom odsjeku u klasi izv. prof. Damira Sokića. Do sada je ostvario tridesetak samostalnih izložbi, te sudjelovao na pedesetak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Sudjelovao je na nekoliko međunarodnih rezidencijalnih programa za umjetnike. Neka od njegovih dijela dio su umjetničke zbirke Muzeja suvremene umjetnosti Istre. Ivan Tudek autor je jedne javne skulpture „Torba“ (Vrsar), te nekoliko slikovnica u izdanju nakladničke kuće Mala zvona, također je autor ilustracija slikovnice Neve Lukić u nakladi Semafore iz Zagreba. Član je HDLU-a Zagreb.

See also  Najava: 34. SALON MLADIH – PANOPTIKON

Izložbe u Gradskoj galeriji Labin posjetite do 18. svibnja 2019.