Skip to content

Specijalni tužitelj otkriva koliko je i što je Trump znao o ruskom miješanju u izbore

17:56

Kako piše Washington Post, u Muellerovom izvješću se opisuje sastanak Donalda Trumpa s tadašnjim glavnim državnim odvjetnikom i ministrom pravosuđa Jeffom Sessionsom koji je održan u svibnju 2017, a na kojem je Sessions predsjednika SAD-a izvijestio da je njegov zamjenik Rod Rosenstein upravo imenovao specijalnog tužitelja da provede istragu o mogućem ruskom utjecaju na Trumpov izbor.

Prema zabilješkama šefice Sessionsovog kabineta Jody Hunt, koja je prisustvovala sastanku, Trump se bacio prema naslonjaču svog stolca i rekao: – Oh, Bože, ovo je strašno. Ovo je kraj mog predsjedničkog mandata. Sjeban sam.

Nakon toga je napao Sessionsa, koji se nekoliko dana ranije izuzeo iz odlučivanja o svim aspektima ruske istrage. Rekao mu je da ga je razočarao.

– Svi mi kažu da čim se pojavi neki specijalni tužitelj, da ti je predsjednički mandat upropašten. To traje godinama, a tijekom tog perioda ja neću moći raditi ništa. Ovo je nešto najgore što mi se moglo dogoditi, rekao je tada Trump.

17:48 U izvješću je objašnjeno i zašto specijalni tužitelj nije izdao ‘subpoenu’ kojom bi Trumpa obvezao da se osobno pojavi na ispitivanju umjesto da iskaz o slučaju da pisanim odgovorima. – Iako specijalni tužitelj Mueller vjeruje da je imao ovlast izdati takav obvezujući nalog, smatrao je da bi to dovelo do velike odgode u kasnoj fazi istrage.

Iz izvješća također proizlazi da optužnica protiv Trumpa nije bila ni u igri s obzirom da je Mueller prihvatio pravno tumačenje Ministarstva pravosuđa prema kojemu aktualni predsjednik SAD-a ne može biti predmet kaznenog progona.

U dijelu izvješća o kontroverznoj smjeni direktora FBI-ja Jamesa Comeyja, Mueller navodi da postoje značajni dokazi da je Trump smjenu naredio zbog Comeyjeve nevoljkosti da javno izjavi da Trump osobno nije predmet istrage.

– Neki dokazi sugeriraju da je Trump znao za nedopuštenu komunikaciju svog nekadašnjeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Michalea Flynna s bivšim ruskim ambasadorom Sergejem Kisljakom, ali nema dovoljno dokaza da bi se moglo tvrditi kako je Trump u ovom slučaju počinio kazneno djelo namjernog ometanja pravnog postupka, stoji u izvješću.

– Trump je svom bivšem šefu kampanje Coreyju Lewandowskom naložio da kaže tadašnjem ministru pravosuđa i glavnom državnom odvjetniku Jeffu Sessionsu da javno kaže kako je istraga o ruskom pitanju ‘vrlo nepoštena’, također se navodi u izvješću.

U dijelu o bivšem Trumpovom šefu kampanje Paulu Manafortu piše da je on dijelio interne podatke stožera o strategiji za pobjedu na predsjedničkim izborima u nekim saveznim državama sa svojim ukrajinskim poslovnim partnerom Konstantinom Klimnikom. Izvješće također navodi da je WikiLeaks tražio od Trumpova sina Donalda juniora da na Twitteru objavi link na hakirane emailove Johna Podeste, šefa stožera protukandidatkinje Hillary Clinton, što je Donald junior i učinio četiri dana kasnije.

– Vjerujemo da je razumno tvrditi da je Donald junior prekršio propise o financiranju izbornih kampanja, ali nismo sigurni da bi ga sud osudio zbog toga, stoji u izvješću.

Spominje se i da je utvrđeno da je šef jednog ruskog državnog investicijskog fonda blisko surađivao s Trumpovim zetom Jaredom Kushnerom oko planova za ‘pomirbu’ između SAD-a i Rusije.

17:19 – Iako smo tijekom istrage utvrdili brojne veze pojedinaca povezanih s ruskom vladom i pojedinaca povezanih s Trumpovim izbornim stožerom, nismo prikupili dovoljno dokaza koji su potrebni za dizanje optužnice. Među ostalim, nije bilo dovoljno dokaza da optužimo bilo kojeg člana Trumpova stožera kao agenta ruske vlade, navodi se između ostalog u izvješću.

17:05 Konačno izvješće je od sada dostupno javnosti.

Ovdje možete pročitati kompletan dokument na 448 stranica.

AUTOR: Hina, Jutarnji.hr