“Migrantska kriza koja je pogodila Europu prerasla je u kulturnu krizu”, istaknuo je mađarski premijer Viktor Orban na otvaranju Instituta za bliskoistočne studije Avicenna.

“Islamska kultura zauzima nove teritorije u Europi, sve više i više muslimana naseljava se u zapadnoeuropske gradove”, dodao je.

Kazao je da su orijentalne studije doživjele veliku transformaciju, u tome što više nije dovoljno promatrati što se događa na Istoku, već i ono što se događa na Zapadu, što znači da orijentalne studije sada imaju i strateški aspekt, javlja Magyar Hirlap.

Orban je naglasio da se varaju Europljani koji misle kako ljudi koji dolaze iz islamskog svijeta, neće donositi zakone, običaje i sukobe koji su stoljećima specifični za ovu kulturu.

Dodao je i da zapadnoeuropski šampioni integracija žive u balonu, ukoliko misle da oni koji žude za francuskim ili njemačkim standardom također žele postati francuski ili njemački građani. “Istina je da oni žele francuski, njemački ili mađarski životni standard, ali također i dalje žele živjeti po svojim pravilima.

Objasnio je kako je cilj instituta otvorenog nedaleko od Budimpešte, pronaći odgovore na još uvijek neodgovorena pitanja, kao što je pitanje je li Europa spremna za takvu situaciju i može li jamčiti mirno suživot. narod.hr/Magyar Hirlap

Leave a Reply

Your email address will not be published.