Ministarstvo kulture objavilo je Javni poziv za poticanje stvaralaštva vizualnih umjetnika u 2019. godini za koje je u proračunu Ministarstva osiguran 1,5 milijuna kuna, a prijave se mogu podnositi do 10. svibnja.

Cilj poziva je potpora vizualnim umjetnicima u profesionalnom razvoju vlastite umjetničke prakse kako bi se dodatno ojačali kvaliteta i vitalnost područja suvremenog vizualnog stvaralaštva, priopćeno je iz Ministarstva.

Potporama se želi istaknuti značenje procesa promišljanja usmjerenog na individualni kreativni razvoj, uspostaviti uvjete cjelovitog i kontinuiranog profesionalnog djelovanja umjetnika te osigurati umjetnicima vrijeme i prostor neophodne za istraživanje i stjecanje novih znanja unutar područja njihove umjetničke prakse.

Potpore će se dodjeljivati u dvije kategorije: za stvaranje, produkciju i distribuciju radova iz područja vizualnih umjetnosti i kao jednokratna potpora namijenjena sufinanciranju troškova radnog prostora.

U prvoj kategoriji poticat će se umjetničko istraživanje, produkcija i postprodukcija novih radova te prezentacija rada, dok će se u drugoj kategoriji potpora dodjeljivati za troškove uređenja radnoga prostora ili pokrivanje troškova najma te za nabavu opreme i materijala za rad.

Prijavu mogu podnijeti državljani RH, vizualni umjetnici koji profesionalno djeluju u području slikarstva, kiparstva, grafike, fotografije i suvremenih umjetničkih praksi, odnosno umjetnici koji profesionalno djeluju više od pet godina.

Više pojedinosti dostupno je na poveznici https://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=23004

Prijave na Javni poziv mogu se podnositi od dana objave na mrežnim stranicama Ministarstva kulture do 10. svibnja 2019. godine.

Popunjenu prijavnicu potrebno je dostaviti potpisanu u tiskanome obliku s obrazloženjem zahtjeva i svim prilozima na adresu: Ministarstvo kulture, Zagreb, Runjaninova 2, 10000 Zagreb.

Na adresu e-pošte potpore.vizualnomstvaralastvu@min-kulture.hr  obavezno se dostavlja i ispunjena prijavnica u elektroničkom obliku (Word). Hina