Skip to content

Tvrtke ćemo moći osnivati preko interneta, a mijenja se i odredba o temeljnom kapitalu od 20.000 kuna

Saborski su zastupnici u utorak, u raspravi o izmjenama Zakona o trgovačkim društvima i Zakona o sudskom registru, dali jednoglasnu podršku osuvremenjivanju i olakšavanju osnivanja trgovačkih društva u Republici Hrvatskoj, a resorni ministar Dražen Bošnjaković uvjeren je kako će predloženim, postupak njihovog osnivanja biti za poduzetnike brži, jednostavniji i jeftiniji.

  • Uvodi se online osnivanja društva s ograničenom odgovornošću i jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću i na taj način budućim poduzetnicima omogućit ćemo brži postupak, bez obilaženje šaltera, iz udobnosti svog doma – kazao je ministar pravosuđa Bošnjaković.

Olakšava se i dio vezan za temeljni kapital, pa će tako prilikom osnivanja društva biti potrebno uplatiti najmanje četvrtina uloga, što prag od minimalnog kapitala od 20 tisuća kuna spušta na 5 tisuća kuna.

Osim toga, jednostavna društva s ograničenom odgovornošću umjesto tri osobe moći će sada osnivati maksimalno pet osoba. Također se uvodi internetski pristup podacima sudskog registra iz glavne knjige, dodao je Bošnjaković.

U odnosu na prvo čitanje konačni prijedlozi zakona dorađeni su samo u nomotehničkom smislu.

Stvaranje pozitivne poduzetničke klime i jednostavniju administraciju pozdravili su i vladajući i oporba izrazivši nadu da će se predložene promjene pozitivno odraziti i na poziciju Hrvatske na ljestvici “Doing business”.

Bez većeg interesa zastupnici su raspravili i prijedlog saborskog Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove da se za članicu Državnog izbornog povjerenstva imenuje diplomirana pravnica Ivana Belec. izvor Hina