Skip to content

Spomenka Fabijančić, vlasnica Cvjećarnice Tea, dobitnica Zlatne plakete s pisanim priznanjem grada Zagreba

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić uručila je Zlatnu plaketu s pisanim priznanjem Spomenki Fabijančić za 2019. godinu

Spomenka Fabijančić, vlasnica Cvjećarnice Tea, obrt je otvorila 1993. godine. Duga tradicija obrta svjedoči o više od 25 godina iskustva i znanja u cvjetnom dizajnu, kojim se obilježavaju sva životna događanja. Cvjećarnica Tea nastaje iz čistog entuzijazma i ljubavi prema cvijeću, bez obrtničkog nasljeđa i bez poznanstava u struci. Sa željom za dodatnom edukacijom ali i unapređenjem obrta, gospođa Fabijančić kontinuirano pohađa škole i seminare svjetskih florističkih majstora upijajući nova znanja i svladavajući nove tehnike cvjetnog dizajna, što rado prenosi svojim djelatnicama i naučnicima.

Vlasnica Cvjećarnice Tea aktivno sudjeluje u svim važnijim florističkim događajima u Zagrebu i Hrvatskoj, gdje redovito dobiva priznanja i nagrade, a s posebnom pažnjom prati i svjetske te europske manifestacije. Između ostalog, spomenut ćemo splitske Dane cvijeća sv. Duje, varaždinske Barokne večeri i naravno zagrebački Floraart i Zlatnu iglu na kojima je gospođa Fabijančić sudjelovala kao članica Sekcije cvjećara UOGZ-a te Europa Cup European Florist Championship gdje surađuje s svjetskim florističkim prvacima. Inspirirana novim saznanjima, te ohrabrena osviješćenošću klijenata o nekim novim momentima u floristici, realizira projekt Flos fabula, koji 2015. na Međunarodnom sajmu inovacija ARCA osvaja brončanu medalju, a godinu dana kasnije, na istoj izložbi, još jedan njen autorski projekt – Srce Zagreba, osvaja srebro!

Gospođa Spomenka Fabijančić iznimno je aktivna u radu stručnih obrtničkih organizacija, u čemu je prvenstveno vodi želja za unapređenjem i valorizacijom cvjećarske odnosno florističke struke: članica je Upravnog odbora Udruženja obrtnika grada Zagreba, članica Poslovnog odbora cvjećara – florista i Sekcije cvjećara – florista pri UOGZ, zatim članica Ceha uslužnih djelatnosti pri UOGZ, kao i Komisije za osposobljavanje cvjećara (florista). Osim toga, gospođa Fabijančić članica je i Upravnog vijeća Obrtničkog učilišta.

Upravo je edukacija mladih i poticanje ljubavi prema ne samo floristici, već i prema obrtničkom pozivu kao takvom, ono što Spomenka Fabijančić smatra iznimno bitnim za održivost i rast obrtništva u Zagrebu i Hrvatskoj. Stoga sa posebnim zadovoljstvom podržava i sudjeluje u organizaciji svih aktivnosti koje omogućuju prezentaciju prvenstveno florističke struke. Tu možemo istaknuti Zagrebački obrtnički sajam, koji će ove godine imati svoje četvrto izdanje, kao i najnoviji projekt – suradnju Sekcije cvjećara Udruženja obrtničke komore Zagreb i Poljoprivredne škole. U društvu kolegice floristice Ele Petrinić, gospođa Fabijančić kroz prilagođenu nastavu prenosi svoja znanja polaznicima Poljoprivredne škole koji se školuju za zanimanje cvjećar. Praktično organizirana nastava za učenike od prvog do trećeg razreda naišla je na odlične reakcije koje će, nadamo se, u budućnosti rezultirati uspješnim mladim cvjećarima – obrtnicima.

Spomenka Fabijančić dobitnica je brojnih priznanja koja svojim svakodnevnim radom i trudom pridonosi ugledu florističke struke i tradicijskog obrtničkog zanimanja.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić uručila je Zlatnu plaketu s pisanim priznanjem Spomenki Fabijančić za 2019. godinu.

Cvjećarnica Tea
Vl. Spomenka Fabijančić
Remetska cesta 4a
10 000 Zagreb, Hrvatska

Renato Habulin