Skip to content

Kao najviši sud osiguravamo jedinstvenu primjenu prava, za vjerovati je da će se sudovi držati toga

Zbog prijepora oko tumačenja posljednje odluke u “slučaju franak” Vrhovni sud Republike Hrvatske (VSRH) u srijedu je pojasnio da “kao najviši sud osigurava jedinstvenu primjenu prava i ravnopravnosti svih u njegovoj primjeni”

“Zbog toga i odluke VSRH treba tumačiti u skladu s navedenom ustavnom funkcijom. Pravno shvaćanje jednog vijeća VSRH obvezuje sva vijeća dok se isto, eventualno, ne promijeni na sjednici sudskog odjela.

U odnosu na nižestupanjske sudove takvo pravno shvaćanje nije obvezujuće, ali djeluje snagom svog pravnog autoriteta, položaja i uloge VSRH, zbog čega je za vjerovati da će se sudovi držati tog shvaćanja”, odgovorio je na Hinin upit glasnogovornik Vrhovnog suda Željko Pajalić.

“Kad Vrhovni sud predmet vrati na ponovno suđenje sud kojem je predmet vraćen, u tom predmetu, vezan je tim pravnim shvaćanjem pa je to jedini zakonom propisani mehanizam ‘nametanja’ shvaćanja Vrhovnog suda nižim sudovima”, dodao je glasnogovornik.

U slučaju posljednje odluke o kreditima u švicarskom franku Vrhovni sud je zauzeo stav da “tužiteljica ima pravni interes za utvrđenje ništetnosti pojedinih ugovornih odredaba neovisno o tome što su one kasnije izmijenjene glede valutne obveze, kamatne stope i iznosa preostale neotplaćene glavnice kredita te je postignut sporazum o raspolaganju pretplatom”.

“U odluci, međutim, nije zauzeto shvaćanje o (ne)valjanosti navedenih odredaba”, zaključuju na Vrhovnom sudu.

Hrvatska udruga banaka (HUB) u srijedu je ošto osudila istupe saborskog zastupnika Gorana Aleksića i udruge Franak te ih prozvala za manipulaciju javnošću i namjerno prešućivanje cijene i složenosti sudskih postupaka protiv banaka, na koje Franak i Aleksić pozivaju korisnike kredita u švicarskim francima.

Iz HUB-a su priopćenjem reagirali na konferenciju za novinare Franka na kojoj su sve dužnike u švicarskim francima pozvali da tuže banke, a Aleksić je Hrvatsku udrugu banaka nazvao “gomilom lažljivaca”. AUTOR: Hina

See also  EU daje 85% sredstava za projekt Pelješki most?