Skip to content

101 srednja strukovna škola predstavlja se na 4. Zagrebačkom obrtničkom sajmu / 170 foto!

Sajam obrtničkih zanimanja okuplja obrtnike i učenike srednjih strukovnih škola s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije i koji će učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola prezentirati obrtnička zanimanja i time ih motivirati za upis u srednje obrtničke i strukovne škole

Gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, župan Zagrebačke županije mr.sc. Stjepan Kožić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb dr.sc. Mirza Šabić i izaslanica predsjednika Vlade RH i izaslanica ministra Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac službeno su otvorili 4. Zagrebački obrtnički sajam 3. travnja 2019. godine na Zagrebačkom Velesajmu.

Sve nazočne pozdravio je predsjednik Obrtničke komore Zagreb dr.sc. Mirza Šabić koji je naglasio značaj Zagrebačkog obrtničkog sajma. Nada se da  će učenici zajedno s roditeljima odabrat upravo obrtnička zanimanja za daljnje školovanje te samim time i izabrati struku obrtnika. Pozvao je sve roditelje da se pridruže sutra, 4. travnja u 16 sati na Zagrebački obrtnički sajam jer će roditelji biti informirani više o mogućnostima daljnjeg školovanja za njihovu djecu.

Izaslanica predsjednika Vlade RH i izaslanica ministra Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac rekla je kako je Vllada od 2016.godine povećala broj stipendija za obrtnička zanimanja. Najavila je da će stipendije ulaziti u neoporezivi dio plaće roditelja, a da će od ove školske godine svakom učeniku/ici koje upiše strukovnu školu stipendija iznositi 1500 kuna, dakle osigurano je 18 000 kuna godišnje za svakog učenika koji odabere obrtničko zanimanje. Isto tako, od ove školske godine pripremili su i znatno veće novčane pomoći i obrtnicima koji djecu uzimaju na naukovanje. Do sada su te subvencije iznosile do 150 000 kuna godišnje, a od sada će se povećati na 500 000 kuna. “Na nama je ali i na Vama da svi skupa senzibiliziramo roditelje, da potaknemo i roditelje i djecu da upisuju strukovna zanimanja, da im jednostavno kažemo da su obrtnička zanimanja hvalevrijedna zanimanja“,rekla je Mandac.

Župan Kožić naglasio je da je na Zagrebačkom obrtničkom sajmu sve više djece čime je postignut veliki napredak. Time je i  poboljšan upis u škole što pokazuju i statistike upisane djece u obrtničke i strukovne srednje škole. “Obrtnička zanimanja nisu drugorazredna zanimanja, adekvatna su drugim zanimanjima i dapače, u udređenim situacijama i obrtnička zanimanja su u prednosti nad drugim zanimanjima”, rekao je Kožić.

See also  Radovi na rekonstrukciji remetinečkog rotora

Zahvalivši Obrtničkoj komori Zagreb na dugogodišnjoj suradnji i uspješnoj organizaciji Sajma te obrtnicima na njihovom trudu i zalaganju, gradonačelnik Bandić pohvalio je rad pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliška, gospođu Mirku Jozić koja je također nazočila otvaranju 4. Zagrebačkog obrtničkog sajma. Gradonačelnik je pozvao sve nazočne visoke uzvanike da dalje zajedno potiču obrtništvo jer upravo na obrtništvu počiva hrvatsko gospodarstvo. Nakon pozdravnih govora, visoki uzvanici krenuli su u obilazak 4. Zagrebačkog obrtničkog sajma.

Sajam okuplja obrtnike i učenike srednjih strukovnih škola s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije i koji će učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola prezentirati obrtnička zanimanja i time ih motivirati za upis u srednje obrtničke i strukovne škole. Organizacijom Zagrebačkog obrtničkog sajma želja nam je promovirati tradicijske i deficitarne obrte, ali i potaknuti otvaranje novih, sukladno suvremenim trendovima i tržišnim očekivanjima, potaknuti zapošljavanja i samozapošljavanja, te omogućiti poticanje i promociju poduzetništva i obrtništva.

 Na 4. Zagrebačkom obrtničkom sajmu očekuje se u tri dana dolazak više od 7 000 učenika iz 101 škole iz Zagreba, Zagrebačke županije i okolice.

Sajam u organizaciji Obrtničke komore Zagreb, Grada Zagreba i Zagrebačke županije možete posjetiti do 5. travnja u paviljonu 7/7a Zagrebačkog Velesajma, 4. travnja u 16 sati je Dan za roditelje gdje će i roditeljima biti prezentirana obrtnička i strukovna znanja koja mogu njihova djeca upisati. izvor okz.hr

Pogledajte 170 fotografija i uživajte!