Skip to content

Grčka i Sjeverna Makedonija otvorile ‘novo poglavlje’ u odnosima

Grčki premijer Alexis Tsipras u utorak je stigao u Skoplje kako bi obilježio “novo poglavlje” u odnosima njegove države sa Sjevernom Makedonijom, nakon završetka nekoliko desetljeća dugog spora

“Ovo je povijesni dan. Do sad smo samo promatrali kako prilike prolaze i gubi vrijeme”, poručio je sjevernomakedonski premijer Zoran Zaev koji je grčkog kolegu dočekao ispred zgrade vlade, s njim napravio selfie i potom mu pokazao svoj ured.

“Naše nacije pokazuju kako hrabre odluke pretvaraju u stvarnost nešto što je do jučer bilo nemoguće”, kazao je Zaev.

Tsipras je prvi grčki premijer koji je posjetio susjednu državu od osnivanja Makedonije, prvo kao federalne jugoslavenske republike 1945., a potom kao neovisne države 1991. godine.

Grčki čelnik u Sjevernu Makedoniju stiže manje od dva mjeseca nakon što je Skoplje pristalo na promjenu imena države i time završilo 28 godina dug diplomatski spor.

Prespanski sporazum iz lipnja 2018., a koji su u siječnju potvrdili parlamenti obiju susjednih zemalja, omogućio je Skoplju da u veljači obavijesti Ujedinjene narode o službenoj promjeni imena zemlje. Tsipras i Zaev zbog toga su nominirani za Nobelovu nagradu za mir.

Grčka je tada ukinula veto sjevernoj susjedi na članstvo u NATO i omogućila joj da pokrene proces pristupanja Europskoj uniji.

Atena tvrdi da je ime Makedonija rezervirana za njezinu antičku sjevernu provinciju i njezinu ostavštinu, no na kraju je pristala dopustiti susjedima da ga koriste uz dodatak geografske odrednice.

Dvije države sada kreću u “novo poglavlje” na “čvrstim temeljima” sporazuma o imenu, kazao je Tsipras.

Dva čelnika usvojila su dogovor usprkos žestokom protivljenju nacionalista s obje strane granice koji su smatrali da je njihova država dala previše ustupaka.

U razgovoru za sjevernomakedonsku agenciju MIA objavljenom u ponedjeljak Tsipras je istaknuo kako je dogovor nosio ogromnu političku cijenu.

Naglasio je kako je sad na njemu i Zaevu pokazati stanovnicima da im “put koji je otvoren” samo može donijeti dobrobit.

Tsipras je u Skoplju poručio kako je svrha njegovog posjeta gospodarstvo. S njim je u Sjevernu Makedoniju stigla velika poslovna delegacija, a dvije su strane potpisale niz energetskih, prometnih, trgovinskih i vojnih sporazuma.

Između ostalog, Grčka će preuzeti zaštitu sjevernomakedonskog zračnog prostora. AUTOR: Hina

Optimized by Optimole