Američki predsjednik je Kimu uručio komad papira, a kad je ovaj pročitao poruku, pobjesnio je

Na dan kad su propali pregovori u Hanoiju prošli mjesec, američki predsjednik Donald Trump je sjevernokorejskom čelniku Kim Jong Unu uručio komad papira na kojem je stajao otvoreni poziv za prijenos nuklearnog oružja i goriva za rakete Pjongjanga u Sjedinjene Države, stoji u dokumentu u posjedu Reutersa

Trump je 28. veljače Kimu dao korejsku i englesku verziju američkog stava u hanojskom hotelu Metropole, tvrdi izvor upoznat s razgovorima koji je govorio pod uvjetom anonimnosti. To je bio prvi put da je Trump osobno i izravno Kimu definirao što smatra pod denuklearizacijom, tvrdi izvor.

Ručak dvojice čelnika otkazan je kasnije tog dana. Nijedna strana nije otkrila razloge za tu odluku, a taj dokument bi mogao rasvjetliti njezine uzroke.

Prvi put ga je spomenuo glasnogovornik Bijele kuće za sigurnost John Bolton u televizijskim razgovorima nakon dvodnevnog summita. Tada nije otkrio ključni američki zahtjev Pjongjangu iz dokumenta, o prijenosu oružja i materijala u SAD.

Čini se da taj tekst sadrži dugogodišnji i tvrdolinijaški Boltonov “libijski model” denuklearizacije koji Sjeverna Koreja opetovano odbija. Kim bi ga vjerojatno smatrao uvredljivim i provokativnim, smatraju analitičari.

Trump se u javnosti ogradio od Boltonovog pristupa i istaknuo kako bi “libijski model” bio iskorišten samo u slučaju izostanka dogovora.

Ideju da Sjeverna Koreja preda svoje oružje prvi je predložio sam Bolton 2004. godine. Ponovio je svoj prijedlog prošle godine kad ga je Trump imenovao savjetnikom.

Dokument želi Pjongjangu dati jasnu i preciznu definiciju onoga što SAD naziva “konačnom, u potpunosti provjerljivom denuklearizacijom”, otkriva izvor.

Bijela kuća još nije komentirala njegove tvrdnje, a State Department odbija govoriti o tom dokumentu koji bi trebao biti povjerljiv.

Sjevernokorejski dužnosnik je nakon summita optužio Boltona i državnog tajnika Mikea Pompea da su iznijeli “gangsterske zahtjeve” i naglasio da Pjongjang razmatra prekid pregovora s Washingtonom i ukidanje samonametnutog zaustavljanja nuklearnih testova.

Engleska verzija dokumenta u posjedu Reutersa poziva na “potpuno razmontiranje sjevernokorejske nuklearne infrastrukture, kemijskih i bioloških vojnih programa i povezanih sposobnosti dvostruke upotrebe, kao i balističkih raketa, lansera i povezanih postrojenja”. AUTOR: Hina