Jedanaest urednica vatikanskoga časopisa predalo ostavke

Zbog ozračja „rastućeg nepovjerenja“ glavna urednica i cijelo uredništvo časopisa – priloga vatikanskog dnevnika L’Osservatore Romano koji mjesečno izlazi pod nazivom „Donna Chiesa Mondo“ (Žena, Crkva, svijet) predalo je ostavke.

Utemeljiteljica i publicistica časopisa Lucetta Scaraffia (70) u pismu papi Franji i uvodniku travanjskoga izdanja obrazložila je njihove odluke između ostaloga kampanjom diskreditiranja i novom praksom biranja novinarki koje „jamče poslušnost“ što onemogućava „istinski, slobodni i hrabri dijalog“, prenosi Vatican News. Pismo je objavio list „Corriere della Sera” 26. ožujka. Papa u miru Benedikt XVI. kao i papa Franjo uvijek su podržavali „Donna Chiesa Mondo“, koji od svibnja 2016. godine izlazi kao samostalni časopis, no još uvijek pod okriljem Osservatorea.

Povjesničarka Scaraffia kao glavna urednica časopisa imala je punu uredničku slobodu do siječnja ove godine kada je uredništvo vatikanskoga poluslužbenoga dnevnika preuzeo Andrea Monda. On je, pak, odlučno zanijekao da je bilo koga, bio to muškarac ili žena, birao po kriteriju poslušnosti i najavio da će časopis i dalje voditi bez bilo kakvog oblika klerikalizma.

Scaraffia je u vatikanskom časopisu opetovano pokretala „teške teme“, pa se tako pisalo o izrabljivanju redovnica u domaćinstvima kurijalnih prelata; kritizirala je navodni klerikalni stav na drugoj sinodi o obitelji na kojoj je sudjelovala u „zadnjoj klupi“ – što je i naslov njezine knjige. U veljači ove godine u časopisu je tematizirala seksualno zlostavljanje redovnica od strane svećenika, nakon čega je papa Franjo u javnosti priznao da taj problem postoji i najavio da s njime namjerava odlučno suočiti.

Ostavke su krajem prosinca podnijeli i ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Greg Burke i njegova zamjenica Paloma Garcia, s obrazloženjem zastoja reformi u vatikanskim medijima. Prefekt dikasterija za komunikacije Paolo Ruffini zadužen je za „konsolidaciju svih vatikanskih medija pod jednim krovom s koherentnim uredničkim smjerom“. U prosincu je otpustio urednika Osservatorea Giovannija Mariju Viana, koji je podržavao „Donna Chiesa Mondo” i na njegovo mjesto zaposlio Monda. RIM (IKA)