Kineski predsjednik Xi Jinping doputovao je u četvrtak u Rim, na početku trodnevnog posjeta Italiji tijekom kojeg bi trebao potpisati sporazum koji će uvesti Italiju u njegov golemi infrastrukturni projekt “Jedan pojas, jedan put”

Unatoč američkom protivljenju, Italija koja je zainteresirana za nove izvozne sporazume kojima želi dati poticaj gospodarstvu, postat će prva od zemalja Skupine sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) koja će se priključiti tom projektu, novom Putu svile vrijednom više milijardi dolara.

Xi bi se trebao u petak sastati s talijanskim predsjednikom Sergiom Mattarellom, a u subotu potpisati memorandum o razumijevanju s premijerom Giuseppeom Conteom. Nakon toga, otputovat će u Palermo.

Očekuje se da će tijekom posjeta Italiji biti potpisano više od 30 sporazuma u vrijednosti do 7 milijardi eura, uključivo o otvaranju luka Trst i Genova kineskim kontejnerskim brodovima.

“Mi smo u srcu Mediterana, a Kinezi su posvuda u regiji osim ovdje”, kazao je jedan talijanski dužnosnik uoči Xijeva posjeta. Dodao je da je “memorandum mehanizam čiji je cilj pomoći izvozu naših kompanija te na taj način i našem rastu”.

Najave o potpisivanju sporazuma dovele su do nezadovoljstva i unutar talijanske vlade i među talijanskim saveznicima, a posebno je zabrinut Washington gdje je Vijeće za nacionalnu sigurnost zatražilo od Rima da ne daje legitimitet kineskom infrastrukturnom projektu.

Europska unija objavila je prije tjedan dana plan za “uravnoteženje odnosa” s Kinom, opisujući je kao “suparnika” iako je njezin prvi trgovinski partner. Unija je sve više frustrirana kineskom sporošću u otvaranju gospodarstva i kineskim preuzimanjima u ključnim sektorima EU-a.

“Suradnja s Kinom na tom projektu izbor je čisto ekonomske i trgovinske prirode, posve u skladu s našom pozicijom u Sjevernoatlantskom savezu i Europskoj uniji”, poručio je uoči dolaska kineskog predsjednika talijanski premijer.

Naglasio je ipak da luke moraju ostati talijanske, pozivajući talijansku vladu da ne dopusti da se ponovi primjer grčke luke Pirej koju je 2016. kupio kineski div u pomorskom prijevozu Cosco.

Xi Jinping je doputovao u posjet Europi u trenutku kada je ona podijeljena ne samo oko novog Puta svile, nego i u pogledu stajališta koje bi trebalo zauzeti prema kineskom divu Huaweiju.

Washington također vrši velik pritisak na europske saveznike da ne koriste opremu kineskog diva Huaweija za razvoj mobilnih mreža pete generacije (5G).

Kao ustupak Washingtonu, talijanska vlada je ovaj tjedan odlučila zaštititi svoj telekomunikacijski sektor zbog straha da bi se mogla izložiti špijunaži, kao rezultat bližih veza s Pekingom.

(Hina)