Skip to content

Posjetite – OPG Matoš, izletište u Mariji Bistrici

OPG Matoš osnovano je 2011. godine. Posjetite i uživajte – izletište, vinotočje, klijet, vodenica, etnografska zbirka i sve ostale čari ruralnog turizma

U vinogradu OPG Matoš zasađen je rajnski rizling, graševina, traminac, muškat i cabernet sauvignon. To su sorte vinove loze od kojih se na OPG-u Matoš dobivaju kvalitetna vina sa zaštićenim zemljopisnim podrijetlom, koja na izložbama vina redovito bivaju nagrađivana.

OPG Matoš je izgradnjom vinarije i izletišta upotpunio mogućnosti prihvata gostiju i različitost ponude u kojoj je već bila težačka kuća izgrađena u bivšem štaglju, mala drvena klijet i mlin-vodenica na potoku Bistrica.

IZLETIŠTE – VINSKI PODRUM – KUŠAONICA – RESTORAN “VINO FINO”

U vinskom podrumu stvoreni su savršeni uvjeti za fermentaciju, postojanost i čuvanje naših kvalitetnih vina, tog slatkog pića koje nam razblažuje pogled na život i pomaže zaboravu na brige. W.Faulkner primjećuje da i civilizacija počinje s fermentacijom.

Uz vinski podrum smještena je manja kušaonica (s nogu) vina i naših domaćih rakija te suvenirnica s ponudom autohtonih suvenira. Osim obilaska vinskog podruma i kušanja vina ovdje će se suveniri i vino moći kupiti po povoljnim cijenama.

U prizemlju i potkrovlju smještena je moderno i komforno opremljena velika kušaonica-restoran s bogatom gastronomskom ponudom karakterističnom za Zagorje kapaciteta 120 sjedećih mjesta.

Potkrovni dio kušaonice opremljen je informatičkom opremom i didaktičkim pomagalima za održavanje predavanja i prezentacija.

Gostima je na raspolaganju cca 100 parkirnih mjesta za osobne automobile dva do tri mjesta za autobuse.

IZLETIŠTE – VINO FINO svojim položajem i ukupnosti ponude čini prekrasan ambijent koji će vas ugodnom atmosferom oduševiti.

VINOTOČJE “VINO FINO“

Drveni štagalj velike tradicijske vrijednosti koji se nalazi na starom dijelu imanja obitelji Matoš preuređen je u ugostiteljski objekt u maniri autohtonih težačkih kuća koje odišu prošlošću.

Taj dojam pojačavaju mnogobrojni etnografski izlošci različitih uporabnih predmeta, koji će mnogoga posjetitelja podsjetiti na minulo vrijeme.

Ovaj je objekat kapaciteta cca 30 sjedećih mjesta u zatvorenom dijelu, a na terasama ima još toliko.

Ovdje i gastronomska ponuda slijedi tradiciju i obiluje domaćim specijalitetima.

Radost opuštenog i intimnog druženja najlakše se osjeti u našem vinotočju, a različite proslave kao što su krštenje, pričest, krizma, rođendani i drugo ostat će u najljepšoj uspomeni.

VODENICA

Gdje god je Bog obdario prirodu izvorima, brzacima i vodenim tokovima, ljudi su gradili mlinove-vodenice u kojima su mljeli žito.Potok Bistrica u prošlosti je bio bogat mlinovima (osam mlinova na području Podgorja Bistričkog) ali na žalost svi osim jednoga pripadaju prošlosti.

Sa željom da se oživi hrvatska baština Podgorski mlin obnovila je obitelj Matoš da nas podsjeća na vrijednosti minulog vremena i života kakvog više nema.

Našim gostima nudimo razgledavanje mlina i kukuruzno brašno mljeveno u mlinu i pakirano u vrećice na kojima je tiskan recept za pečenje domaćeg specijaliteta Bistričke zljevanke.

U mlinu i pokraj njega organizirat ćemo manifestaciju „Dani kruha“ i dati priliku zainteresiranima da se uključe u natjecanje u pečenju kruha i zljevanke. Također ćemo organizirati poetsko glazbene večeri pod nazivom “Susreti pri melinu“

ZAGORSKA KLIET

Kliet je simbol Hrvatskog Zagorja, mjesto radosnog druženja i opuštanja, uživanja u dobroj vinskoj kapljici i pjesmi s pajdašima.

Našu kliet smo podigli na najvišem vrhu vinograda odakle puca lijepi pogled na okolne brege mahom obrasle vinogradima.

Kliet nudimo našim gostima kao mjesto posebnih užitaka uz mogućnost samostalnog pripremanja jela na roštilju uz prethodni dogovor o vrsti namirnica koje će se koristiti, i asistenciju domaćina ukoliko je to potrebno.

PODGORSKI MLIN

Kad te ugledah ostavljena, sama,
Na obali bez vode i korisna rada,
Oko tebe otpad,i izraslo trnje,
Ne mogah otvorit tvoja vrata tada.
U misli mi dođe brza, bistra voda,
Začuh pjesmu starog mlinskog kola,
Osjetih miris samljevenog truda
Što uđe u kuće, od stola do stola.
I prije nego zlatna večer pade
Podigli smo tvoje natrule zidove,
Napravili nova kola i žrvnjeve,
Sačuvali tvoje baštinske darove.
Sad, na mirnom mjestu u našoj dolini
Ponovo se čuje sjetna pjesma tvoja
S radošću te gleda svaki gost što prođe,
Ponosi se s tobom sretna duša moja.

Stipan Matoš

KLIET

Na breg smo
Kao onemoćalu staricu
Podigli kliet.
Izašla je iz duboke sjene
I uspravila se.
Sada
Okrenuta prema suncu,
Oholo gleda i smiješi se.
Kroz njezina otvorena vrata
Pada zlato zapadnoga neba
Na grožđe,
Na trsove,
Na pjesmu o klieti.

Stipan Matoš

ETNOGRAFSKA ZBIRKA

Doživljaj upoznavanja bistričke prošlosti bio bi nezamisliv bez tradicijske kulture. Ona je odraz identiteta ovdašnjeg stanovništva i kolektivne svijesti oblikovane zemljopisnim smještajem, prirodom i povijesnim naslijeđem.

Svaki predmet ovdje izložen ima svoju priču, svoju dušu i svoju svrhu. Imate li dovoljno vremena mogli biste doživjeti duh mira prošlosti.

Izloženi predmeti obuhvaćaju različita područja ljudskog djelovanja, predstavljaju korak u prošlost i sjećanje na različite, uglavnom gospodarske aktivnosti kojih danas uglavnom više nema, a sjećanje na njih polako umire. Stoga su izloženi etnografski predmeti svaki za sebe povijesni izvor jer svjedoče o načinu života naše sredine u prošlosti.


Pogledajte službenu web stranicu OPG Stipan Matoš i Facebook stranicu!
ADRESA: OPG Matoš – Marija Bistrica, Podgorje bistričko 207b

izvor foto i tekst: OPG Stipan Matoš

Renato Habulin