Skip to content

Josip Stojanović Jolly: Ministrica Žalac nema ništa s iznajmljivanjem mercedesa, tužit ću Marasa, vjerojatno je mama unajmila

Da je ministrica kupila taj mercedes, sigurno bih znao. Do malo prije nisam znao niti tko je uzeo u najam taj auto – to je gospođa Vinka Ivanković, vjerojatno mama ministrice

Vlasnik tvrtke za najam luksuznih vozila Josip Stojanović Jolly rekao je u srijedu kako ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac nema ništa s iznajmljenim mercedesom koji je u vlasništvu njegove tvrtke te je najavio da će tužiti SDP-ova saborskog zastupnika Marasa zbog izjave da je dobio kredit od Hrvatske banke za obnovu i razvitak u čijem je Nadzornom odboru ministrica. “Automobil je u vlasništvu naše rent-a-car kuće i ministrica Žalac nema ama baš nikakve veze s tim. Da je ministrica kupila taj mercedes, sigurno bih znao. Do malo prije nisam znao niti tko je uzeo u najam taj auto – to je gospođa Vinka Ivanković, vjerojatno mama ministrice”, rekao je Stojanović novinarima u Dugopolju. Odgovarajući na novinarska pitanja, istaknuo je kako je ugovor o najmu s Vinkom Ivanković potpisan 18. siječnja 2019. Novinarima je pokazao taj ugovor, ali nije želio govoriti o njegovu sadržaju zbog, kako je rekao, pravila koja vladaju u Mercedesu. “Ministrica me zvala danas i rekla da ga mogu pokazati i ja sam rekao da ću ga pokazati vama, ali vam ga neću dati, nego neka ga ona da”, rekao je Stojanović Jolly. Objasnio je da o sadržaju ugovora ne smije govoriti zbog pravila zaštite osobnih interesa GDPR-a u Mercedesu te je dodao kako “Mercedes sve kontrolira”. video HINA/ Mario STRMOTIĆ

Nakon što je Jutarnji otkrio kako luksuzni Mercedes E klase zagrebačkih registarskih oznaka, vrijedan barem 50.000 eura i u vlasništvu tvrtke za najam luksuznih vozila Star rent-a-car šibenskog poduzetnika Josipa Stojanovića Jollyja, čiji dnevni najam stoji najmanje 1250 kuna, već dulje vrijeme stoji parkiran u dvorištu obiteljske kuće ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac u Vinkovcima danas se o toj temi napokon oglasila i sama ministrica.

„To je auto mojih roditelja i zato ne razumijem uopće zašto se digla tolika prašina oko toga. Kada auto koji ja kupim bude u mom vlasništvu naravno da ću ga prijaviti u imovinsku karticu“, kazala je Žalac novinarima u Hrvatskom saboru uoči sjednice Kluba HDZ-a.

Pojasnila je i da je automobil u njezinu dvorištu jer je njezin „brat dovezao svoj auto kod mame i nema se gdje parkirati“.

„Taj su automobil moji roditelji kupili prije dva mjeseca“ ustvrdila je najprije Žalac, a potom se ispravila i rekla da je „rentan kroz ugovor o najmu i kada se otplati onda će se vjerojatno kupiti, vidjet ćemo“.

Ministrici Žalac danas baš ne ide :-/Sve o 'slučaju Mercedes' pronađite na linku: https://bit.ly/2OgQUgU

Posted by Jutarnji on Wednesday, March 20, 2019

– Automobil nije u vlasništvu niti u najmu obitelji Žalac – šturo su odgovorili iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a isti su odgovor poslali i na naš ponovljeni upit s detaljnim pitanjima u kojima smo tražili informacije o vlasništvu vozila, tko ga koristi te tko i koliko plaća najam. Izor Jutarnji.hr

Žalac je otkrila koliki je mjesečni najam auta – skoro 7000 kuna, piše Index.hr. Gabrijela Žalac kaže da joj smještaju iz HDZ-a

Gabrijela Žalac večeras je gostovala u Dnevniku Nove TV

Glavna tema bio je luksuzni Mercedes koji je duže vrijeme parkiran u njenom dvorištu, a koji je u središtu nove velike afere Plenkovićeve ministrice regionalnog razvoja.

“Upit koji je došao do našeg Ministarstva je pitao je li auto koji je parkiran u dvorištu u vlasništvu mene ili mog supruga i mi smo odgovorili da niti je u vlasništvu niti je u najmu moje obitelji”, odgovara Žalac.

Dakle, ministrica je dobila upit i odgovorila točno na ono što je se pitalo. Očito nije osjećala potrebu dati konkretniji, širi odgovor.

“Mislim da sam bila apsolutno precizna. Oporba je da svaki dan kritizira, to je njihov zadatak. Kad govorimo o ugovoru o najmu, ja sam ga donijela, da ne bi bilo nešto krivo. Sklopila ga je moja majka s rent-a-carom. Ima i aneks ugovora, ovjeren kod javnog bilježnika. Mislim da se krši Zakon o GDPR-u. Zašto bih izlazila s ugovorom koji je vezan za moje roditelje?”, kaže Žalac.

“Nemam što skrivati”

“Nakon svega naravno da smo se dogovorili da ćemo ga pokazati, jer ništa ne krijemo niti imamo što skrivati”, dodaje.

“Svu svoju imovinu, sve što imam i do sada i ubuduće i prijavila u svoju imovinsku karticu i sigurna sam da, kada budem kupovala auto, da ću ga prijaviti u imovinsku karticu, što je i moja obveza”, kaže ministrica.

Planira kupiti auto

Kaže da dogodine planira kupiti auto.

“Planiram kupiti auto u dogledno vrijeme s obzirom na to da sam imala saobraćajnu nesreću prošlu subotu”, rekla je Žalac.

“Ugovor koji je 599 eura mjesečno plus 304 eura za kasko, osiguranje. Ugovor je na godinu dana. Hoće li ga roditelji kupiti ili neće, to je njihov odabir”, otkrila je Žalac.

Kaže da je ovo medijski linč

Kaže da je sve spremna predočiti Povjerenstvu za sukob interesa.

“U ovoj situaciji, u kojoj se ja nalazim, a to je medijski linč, sigurno ću predočiti”, rekla je.

Rekla je da se s Josipom Stojanovićem Jollyjem, vlasnikom firme čiji je sporni Mercedes, nekoliko puta našla na ručku.

“Otkad sam ministrica, par puta smo ručali. Vidjeli se u njegovom hotelu i to je to”, rekla je za svoje kontakte sa Stojanovićem.

Misli da joj smješta netko iz HDZ-a

Onda je ministrica kazala nešto veoma zanimljivo. Naime, dala je naslutiti da je moguće da joj sve smješta netko iz HDZ-a.

“Smješta li vam netko?” upitala je novinarka ministricu.

“Pa ja bih rekla, nakon ovih deset dana iskustva, apsolutno da”, kaže Žalac.

“Tko?”

“Imam neke insinuacije”, rekla je

“Unutarstranački sukobi?” pitala je voditeljica.

“Pa i to se nekako obrisi daju naslutiti”, rekla je Žalac.

“Iz stranke?” ponovila je novinarka.

“Da”, kratko i jasno je odgovorila Žalac.

“Ostavit ću vas u nedoumici. Iz svega ovoga što ste mogli vidjeti, iz blaćenja mene i moje obitelji, ostat ću suzdržana”, rekla je Žalac, ali je dala naslutiti da zna tko joj je, kako smatra ona, ovo priredio.

Ostatak razgovora pročitajte u nastavku.

Zašto, koji su razlozi?

Iz svega što ste mogli vidjeti u proteklom vremenu. Posebice blaćenja mene kao ministrice, moje obitelji, uznemiravanja moje djece i svega ostalog, za sada ću ostati suzdržana.

Bi li trebalo doći do nekakvih preslagivanja unutar stranke?

Piše se o tome već neko izvjesno vrijeme.

Što se piše?

U medijima se piše štošta. Puno je neistina izgovoreno o meni i mojoj obitelji i tome slično. Prema tome, ovo što je danas u medijima vezano za mog supruga, moju majku, moje djece…

Imate li ambicije napredovati u stranačkoj hijerarhiji?

Vidjet ćemo kad budu unutarstranački izbori.

Je li tu srž problema?

Ne znam u čemu je srž problema, ali sigurno insinuacije i dokaze imam, pa doći će i vrijeme kada ćemo o tome razgovarati.

Je li to problem u smjeni generacija na području Slavonije?

Vidjet ćemo. Uvijek je problem u smjeni generacija.

Čeka se odluka tužiteljstva, što se tiče nesreće. Dođe li do kaznenog progona, jeste li spremni podnijeti ostavku?

Uvijek sam spremna podnijeti ostavku, ali što se tiče kaznenog progona i onoga što će reći DORH, u konačnici na svima je da rade svoj posao. I vama medijima, u konačnici, kad ste me pitali.

Koliko ste vozili na sat?

Rekla sam da će to utvrditi sudski vještak, odnosno policija. Vjerujem da sam vozila između 30 i 40 na sat maksimalno. Meni je dijete jednostavno izletjelo ispred auta. Ja sam izbjegavala. Ne bi voljela da se to ikome dogodi. Nisam bila pribrana u ponedjeljak, nisam ni u subotu.

Biste li nešto promijenili u toj cijeloj priči?

Ne bih.

Ne bi drugačije nastupili?

Ne bi sigurno davala izjave nikome u subotu. To sam rekla i odmah jer nisam bila u stanju dati izjave niti mislim da je prigodno da se u takvim situacijama daju izjave. U ponedjeljak sam došla pred novinare i pokazala moju vozačku dozvolu koja je istekla, za što mi je žao.

Tri godine.

Znam. Vozačku sam izvadila 1997. Ona je vrijedila do 65 godina. 1999. sam se udala. 2006. sam mijenjala sve dokumente.

Vi morate biti primjer.

Znam da moram biti primjer. To je moj propust i ja sam ga priznala. Nisam znala da mi je istekla vozačka dozvola.

Je li Vam premijer tu prigovorio?

Nije mi premijer tu prigovorio. Rekla sam mu o čemu se radi. Niti sam išta krila, niti išta krijem.

Jeste li dana s njim razgovarali?

Jesam. Razgovarala sam i jučer sa šefom oko toga. Ali ponavljam, da smo jučer dali taj ugovor ista bi situacija bila u medijima.

Vidimo da ste u skupovima uz premijera. Dakle, kome smetate?

Ne znam kome smetam, ali obrisi mi se kristaliziraju.

Kad ćete nešto konkretno reći?

Neću sad još ništa reći. Ima vremena i doći će vrijeme kada ćemo o tome razgovarati.

Jeste li izvadili novu vozačku?

Apsolutno.