U Zagrebu održana prva Međunarodna umjetničko znanstvena konferencija arts.creativity@education

U Zagrebu se od 7. do 9. ožujka 2019. u dvoranama hotela Westin prvi put održala Međunarodna umjetničko znanstvena konferencija – arts.creativity@education koja je u svojem sadržajnom trodnevnom programu  predavanja, radionica i okruglih stolova okupila oko 250 sudionika domaće i međunarodne zajednice umjetnika, znanstvenika, nastavnika, učitelja, odgojitelja, pedagoga, studenata poslijediplomskih doktorskih i specijalističkih studija te ostalih akademskih građana

Konferencija je održana s ciljem  razmjene znanja o pristupima i inovacijama u području umjetnosti i obrazovanja i generiranja novih stvaralačkih ideja,

Međunarodni simpozij realiziran je u suorganizaciji  Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu  kojeg predstavljaju izv.prof.dr.art. Antonija Balić Šimrak, doc.dr.sc. Marijana Županić Benić, dr.sc. Blaženka Bačlija Sušić, mr.art. Ivana Grgić Kičinbači i dr.sc. Edita Rogulj uz partnerstvo Grada Zagreba, Muzeja za umjetnost i obrt,  Akademije  likovnih umjetnosti,  Muzičke akademije,  Akademije dramske umjetnosti, Gradskog kazališta Gavella i Škole primjenjene umjetnosti i dizajna.

Konferencija je započela 07. ožujka svečanim otvorenjem  u kristalnoj dvorani   hotela Westin, koji je prethodio  dvodnevnom cjelodnevnom  znanstvenom programu  provedenim  u paralenim sesijama.  Kroz interdisciplinarno i višemodalno prezentiranje umjetničkih područja, raspravljalo se o učenju i poticanju stvaralačkog potencijala djece putem umjetnosti i međukulturnosti u umjetničkom obrazovanju. Predstavljena su istraživanjima u području umjetnosti, o umjetnosti u filozofiji kao izazovu, te raspravama u umjetničkom području.  Otvorene su mnoge problemske teme i predstavljeni projekti iz raznih područja umjetnosti, odgoja i obrazovanja, te mnoštvo projekata predškolskih ustanova  i njihovih dosega u poticanju kreativnosti kod djece rane i predškolske dobi  na raznim područjima, a pretežito u likovnom stvaralaštvu. Predstavljen je i Stručno razvojni centar za poticanje cjelovitog razvoja djeteta kroz područje likovnosti u Dječjem vrtiću Trešnjevka u cilju unapređenja stručnog rada u području predškolskog odgoja i stručnog usavršavanja odgojno obrazovnih djelatnika u dječjim vrtićima Republike Hrvatske.

Na konferenciji su  predstavljeni suvremeni trendovi u umjetničkom obrazovanju. Otvoren je interdisciplinarni dijalog u umjetničkim područjima glazbe, ritmike, plesa i baleta, filma, teatra, kostimografije, scenografije, matematike, književnosti i mnogim drugima. Prezentacije su  realizirane  u paralenim sesijama,  službeni jezik  konferencije bio je engleski i hrvatski. Sudionici  su  nazočili radionicama  prema stručnom izazovu i vlastitom interesu i odabiru.

U petak, 08. ožujka sudionicima je ponuđena izložba u ISO – izložbenom salonu Izidor Kršnjavi u Školi primjenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu.  Njom se prikazao istraživački potencijal umjetničke škole kao generatora obrazovanja budućnosti. 

U večernjem satima, polaznici su se mogli relaksirati i  zabavnim sadržajem.

U trećem danu simpozija održavane su  pozvane umjetničke radionice na raznim punktovima grada, npr. Akademiji likovnih umjetnosti, Akademiji dramske umjetnosti i Škole primjenjene umjetnosti i dizajna. Na raznim radionicama se slikalo, oblikovalo, istraživalo, eksperimentiralo različitim medijima. Polaznici su upoznati  s projektima i kreativnim djelovanjima raznih ustanova obogaćenim  profesionalnim iskustvima pojedinih voditelja.  S polaznicima je ostvaren suradnički kontakt i dogovarala se buduća suradnja.

Umjetničko znanstvena konferencija,  iako održana kod nas po prvi put, bilježi  visoko stručni nivo svoje provedbe. Ona je postala mjesto  promišljanja o kvaliteti odgojno-obrazovne prakse u umjetničkom području. Predočena znanja i iskustva  zasigurno su  utjecala na kompetencije za učenje putem umjetnosti, te produbila znanja različitih pedagoških pristupa u umjetničkom području.  Bitno je naglasiti i povezivanje raznih stručnjaka i poticaj  za daljnju suradnju svih koji promiču važnost umjetnosti u obrazovanju i cjelovitom razvoju djeteta i mladih osoba. Međunarodni skup zatvoren je  svečanim programom i druženjem  09. ožujka 2019. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Ljiljana Smontara