Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije je osudilo, kako navode, “političko-policijski pritisak” na novinarku portala Net.hr – Đurđicu Klancir – koju su u redakciji legitimirala dvojica policajaca. HND navodi da su policajci došli u redakciju na zahtjev sisačko-moslavačkog župana, HDZ-ova Ive Žinića, točnije, njegova odvjetnika – zbog pokretanja tužbe protiv nje. Oglasio se i župan, a cijeli slučaj komentirali su ministri i čelnici političkih stranaka. Detalje slučaja za HRT je iznio Žinićev odvjetnik Antonio Kaleb.

Župan Ivo Žinić izjavio je kako nije znao za postupanje policije prema novinarki Đurđici Klancir. Novinarku nije tužio, ali je preko odvjetnika pokrenuo postupak za tužbu za klevetu. “Policija radi svoj posao. Nikakav pritisak od strane mene na odvjetnika ili bilo koju službu nije bilo”, kazao je.

Odvjetnik Kaleb: Ako se objavi istina – neće se podignuti tužba

– Zbog teksta u kojemu župana optužuje da je ‘maknuo ravnatelja osnovne škole u Glini’ krenulo se u postupak podizanja tužbe za klevetu. Privatni tužitelj mora doći do adrese i OIB-a ‘okrivljene’. Tužitelj (Ivo Žinić) se putem mene, kao svog opunomoćenika – obratio naležnom tijelu radi dostave tih podataka. Uz zamolbu za dostavu podataka tužitelj je priložio sve relevantne dokaze da je oklevetan i da ima pravni temelj za tužbu. U način rada policije privatni tužitelj ne može ulaziti, izjavio je za HRT Žinićev odvjetnik Antonio Kaleb. Dodao je kako ne postoji drugi legalni način kako bi tužitelj došao do tih podataka. Napominje kako je Žinićeva želja da se dozna istina. U slučaju da portal objavi istinu i demantij – nema razloga da se tužba protiv novinarke podnese. 

Kuščević: Novinarske slobode na zavidnoj su razini

 Mislim da je Hrvatska društvo u kojem je na visokoj razini zaštita nacionalnih manjina, a da smo na još većoj razni što se tiče novinarskih sloboda i nepostojanja cenzure, izjavio je uoči sastanka užeg kabineta vlade, ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević. “Nisam shvatio da novinari imaju nekakav imunitet od progona i postupanja policija. Novinari su hrvatski građani kao i svi drugi i moraju surađivati sa svim tijelima javne vlasti pa tako i policijom”, kazao je.

Hrg: Globalno mislim da problema s medijima nema

Upitan za slobodu medija u Hrvatskoj, zastupnik HDS-a i član vladajuće koalicije Branko Hrg rekao je kako s tom temom treba biti oprezan jer ju je lako ispolitizirati. – Sloboda medija je zajamčena i mislim da je treba kao takvu i zadržati. Globalno mislim da problema s medijima nema, kaže Hrg.

Darinko Kosor: Podsjeća na stara komunistička vremena

Dolazak policije u novinarsku redakciju i sudske presude novinarima zbog posla koji rade podsjećaju ga, ističe Darinko Kosor (HSLS), na stara komunistička vremena. “Nadam se da se to više nikada neće ponoviti. Nadam se da su ljudi koji su jučer odobrili da policija dođe vašoj kolegici nešto naučili na tom iskustvu i da se to više nikada neće dogoditi”, rekao je Kosor. Smatra i kako nije trebalo doći do tužbi protiv HRT-a protiv novinara.

HND osudio pritisak na novinarku Đurđicu Klancir

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije je osudilo “političko policijski pritisak” na novinarku Đurđicu Klancir. Riječ je o dosad neviđenoj praksi da politički moćnik koristi policiju kao svoj privatni servis za zastrašivanje novinara, stoji u priopćenju HND-a. To se događa, dodaju, “u zemlji u kojoj pravdi izmiču optuženici za najteža kaznena djela i bježe u BiH, a brojni sudski postupci padaju u zastaru”.